Sudan Egemenlik Konseyi Baþkaný Burhan'dan HDK'yý feshetme kararý
ABONE OL

Egemenlik Konseyinden yapýlan açýklamaya göre Burhan, çýkardýðý kararname ile Hýzlý Destek Kuvvetlerini (HDK) feshetti.

Burhan, kararnamenin uygulanmasý için Silahlý Kuvvetleri Genel Komutanlýðý, Egemenlik Konseyi Genel Sekreterliði ve diðer ilgili kurumlara talimat verdi.

Açýklamada, kararnamenin, HDK'nýn devlete karþý isyan etmesi, vatandaþlara karþý aðýr ihlallerde bulunmasý ve ülkenin altyapýsýný kasýtlý olarak sabote etmesi nedeniyle çýkarýldýðý belirtildi.

ABD'DEN HDK'YE YÖNELÝK YAPTIRIM KARARI

ABD Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada, HDK üyelerinin Darfur'da zulüm, taciz, etnik temelli cinayet, yaðmalama ve kundaklama gibi insan haklarý ihlalleri gerçekleþtirdiði kaydedilmiþti.

Bu suçlar nedeniyle bakanlýðýn HDK Batý Darfur Bölge Komutaný Abdurrahman Cuma'ya vize kýsýtlamasý uygulama kararý aldýðý aktarýlmýþtý.

Ayrýca ABD Hazine Bakanlýðýnýn da HDK 2. Komutaný Abdurrahim Hamdan Dagalu'ya yönelik yaptýrým kararý aldýðý ifade edilmiþti.

SUDAN'DA ORDU ÝLE HDK ARASINDAKÝ ÇATIÞMALAR

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediði ancak baðýmsýz ve paralel bir ordu gibi davranmasý nedeniyle tehdit olarak gördüðü HDK'nin 2 yýl içinde tamamen orduya entegrasyonunu istemiþti.

HDK'nin ise sivil hükümetin ardýndan yaklaþýk 10 yýla yayýlan bir süreçte bunu kabul edebileceðini açýklamasýyla baþlayan sözlü savaþ ve gerginlik, 15 Nisan sabahý taraflar arasýnda baþkent Hartum ve çeþitli kentlerde silahlý çatýþmaya dönüþmüþtü.

Hartum ve çevresiyle özellikle batýdaki kentlerde süren þiddetli çatýþmalarda çoðu sivil 3 binden fazla kiþi hayatýný kaybetti, on binlerce kiþi yaralandý.

Birleþmiþ Milletler, Sudan'daki çatýþmalar nedeniyle 4,3 milyondan fazla kiþinin yerinden edildiðini bildirmiþti.