Sudan, Fransa'nýn ülkeye danýþmadan konferans düzenleme duyurusu yapmasýný kýnadý
ABONE OL

Bakanlýðýn açýklamasýnda, "Fransa Dýþiþleri Bakanlýðýnýn, 15 Nisan 2024'te 'Sudan'da Ýnsani Durum Bakanlar Konferansý' adýný verdiði toplantýya ev sahipliði yapacaðýný duyurmasýna istinaden Bakanlýk, hükümetle istiþare veya koordinasyon yapýlmamasý ve katýlýmý olmamasý karþýnda derin þaþkýnlýðýný dile getiriyor." ifadesi kullanýldý.

Sudan'ýn tam baðýmsýz, egemen ve Birleþmiþ Milletlere (BM) üye olduðuna iþaret edilen açýklamada, Sudan hükümetinin ülkeyi uluslararasý düzeyde ve çeþitli bölgesel ve uluslararasý organ, kuruluþ ile forumlarda "münhasýran" temsil ettiði vurgulandý.

Açýklamada, Fransa Dýþiþleri Bakanlýðýnýn açýklamasýnýn "uluslararasý hukuka, BM kanununa ve çaðdaþ uluslararasý düzenin temeli olan devlet egemenliði ilkesine aðýr bir saygýsýzlýk teþkil ettiði" belirtildi.

Açýklamada, þu ifadelere yer verildi:

"Organizatörlerin 'çatýþmanýn iki tarafý' olarak adlandýrdýðý taraflar arasýndaki tarafsýzlýk bahanesinin arkasýna saklanmak, bu toplantýyý düzenlerken Sudan'ý görmezden gelmeyi haklý çýkarmak için deðersiz bir argüman, kabul edilemez bir mesele ve uluslararasý iliþkilerde tehlikeli bir emsaldir. Bir tarafta meþru hükümet ve ulusal orduyu, bizzat devlet kurumunu hedef alan, soykýrým uygulayan ve en kötü insan haklarý ihlallerini uygulayan çok uluslu terörist milislerle (Hýzlý Destek Kuvvetleri) bir tutmak, bölgesel kalkýnmanýn temellerini baltalayacaktýr. Çünkü bu, Afrika ve Orta Doðu'daki benzer terörist hareketleri, suç faaliyetlerini artýrmaya teþvik ediyor."

- FRANSA, ALMANYA VE AB ÝÞBÝRLÝÐÝYLE SUDAN'DAKÝ DURUMA ÝLÝÞKÝN KONFERANS DÜZENLÝYOR

Fransa, 11 Nisan'da, pazartesi günü Paris'te, Almanya ve Avrupa Birliði (AB) iþbirliðiyle Sudan'daki durumun ele alýnacaðý konferans düzenleneceðini duyurmuþtu.

Konferansýn üç ana hedefi bulunduðunu bildiren Fransa Dýþiþleri Bakanlýðý, bunlarýn "Sudan'ýn temel insani ihtiyaçlarýna yönelik uluslararasý müdahalenin finanse edilmesi taahhüdü, yardýmlara engelsiz eriþimin saðlanmasýnda ilerleme kaydedilmesi ve uluslararasý sistemdeki istikrarsýzlýðýn Sudan dahil Afrikalýlarý etkileyen krizleri gölgelememesi" olarak belirlendiðini ifade etmiþti.

- SUDAN'DAKÝ SAVAÞ

Sudan, 2023 Nisan ayý ortasýndan bu yana Egemenlik Konseyi Baþkaný Orgeneral Abdulfettah el-Burhan komutasýndaki ordu ile Hýzlý Destek Kuvvetleri (HDK) arasýnda þiddetli çatýþmalara sahne oluyor.

Ordu ile HDK, Aralýk 2018'deki halk ayaklanmasý sonrasýnda yönetimi ele geçirip, yaklaþýk 30 yýl iktidarda kalan Cumhurbaþkaný Ömer el-Beþir'in Nisan 2019'da devrilmesini saðlamýþtý.

Ardýndan sivillerin katýlýmýyla oluþturulan hükümette yer alan ordu ve HDK, 2021'de ise sivil hükümete karþý birlikte darbe düzenlemiþti.

Askeri ve güvenlik reformu kapsamýnda HDK'nin orduya entegrasyonu meselesinde anlaþmazlýða düþmesinin ardýndan, ordu ve HDK arasýnda 2023 Nisan ortasýnda çatýþma baþlamýþtý.

Ülkede o tarihten bu yana taraflar arasýnda þiddetli çatýþmalar sürüyor.

BM'ye göre, dünyanýn en büyük yerinden edilme krizinin yaþandýðý Sudan'daki çatýþmalar sonucu 13 binden fazla kiþi hayatýný kaybetti, yaklaþýk 8 milyon kiþi yerinden edildi.