Sudan IGAD'ýn düzenleyeceði olaðanüstü zirveye katýlmayý reddetti
ABONE OL

Sudan Egemenlik Konseyinden yapýlan açýklamada, Sudan hükümetinin, Somali-Etiyopya krizi ile Sudan'da devam eden savaþý görüþmek üzere 18 Ocak 2024'te Uganda'nýn baþkenti Kampala'da düzenlenecek zirve için IGAD'dan davet aldýðý bilgisi paylaþýldý.

IGAD'ýn Sudan'da barýþa ulaþma çabalarýna yönelik tüm giriþimlere olumlu yaklaþtýðý ifade edilen açýklamada, Cibuti'deki son zirvenin sonuçlarýnýn yerine getirilmediði öne sürüldü.

Açýklamada, 2023 Nisan ortasýndan bu yana çatýþan ordu ve Hýzlý Destek Kuvvetleri (HDK) liderleri arasýnda 28 Aralýk 2023'te yapýlmasý öngörülen görüþmenin "ikna edici olmayan gerekçelerle" iptal edildiði vurgulandý.

"ÖNCEKÝ ZÝRVENÝN SONUÇLARI YERÝNE GETÝRÝLMEDEN YENÝ ZÝRVEYE GEREK YOK"

HDK Komutanýnýn ayný tarihte birçok IGAD ülkesini gezdiðine dikkatin çekildiði açýklamada, Sudan hükümetinin, bir önceki zirvenin sonuçlarý hayata geçirilmeden önce Sudan'ý tartýþmak için yeni bir zirve yapýlmasýna gerek olmadýðý görüþünde olduðunun altý çizildi.

Açýklamada, ülkede yaþananlarýn bir "iç mesele" olduðu ve bölgesel giriþimlere tepkilerinin, "Sudan sorununun Sudanlýlar tarafýndan çözülmesi" yönünde olduðu belirtilerek "Bu, egemenlik hakkýmýzdan vazgeçeceðimiz anlamýna gelmiyor." ifadesi kullanýldý.

HDK KOMUTANI'NDAN ZÝRVEYE KATILMA MESAJI

HDK Komutaný Muhammed Hamdan Dagalu ise X platformundan yaptýðý açýklamada, "Genel olarak Sudan'daki savaþlarý, özel olarak da 15 Nisan savaþýný kesin olarak sona erdirecek kapsamlý barýþçýl çözümü destekleme yönündeki kararlý tavrýmýz doðrultusunda, IGAD davetini kabul ediyor ve zirveye katýlacaðýmý bildiriyorum." deðerlendirmesini yaptý.

Doðu Afrika'da Hükümetlerarasý Kalkýnma Otoritesi (IGAD), 11 Ocak'ta, Etiyopya ile Somali arasýnda yaþanan kriz ile Sudan'daki iç savaþý görüþmek üzere olaðanüstü toplantý kararý almýþtý.

SUDAN'DAKÝ ÝÇ SAVAÞ

Sudan, 2023'ün nisan ortasýndan bu yana, Egemenlik Konseyi Baþkaný Orgeneral Abdulfettah el-Burhan komutasýndaki ordu ile HDK arasýnda þiddetli çatýþmalara sahne oluyor.

HDK ve ordu, Aralýk 2018'deki halk ayaklanmasý sonrasýnda yönetimi ele geçirip yaklaþýk 30 yýl iktidarda kalan Cumhurbaþkaný Ömer el-Beþir'in Nisan 2019'da devrilmesinin ardýndan sivillerin katýlýmýyla oluþturulan hükümette yer almýþ, 2021'de ise sivil hükümete karþý birlikte darbe düzenlemiþti.

Ordu ve HDK'nin, askeri ve güvenlik reformu kapsamýnda HDK'nin orduya entegrasyonu meselesinde anlaþmazlýða düþmesinin ardýndan nisan ortasýnda kanlý iç savaþ patlak vermiþti.

Suudi Arabistan ve ABD'nin aracýlýk ettiði dolaylý ateþkes müzakerelerinde, taraflarýn öne sürdüðü þartlarda anlaþamamasý nedeniyle þiddet sona erdirilememiþti.

IGAD, ÇATIÞAN TARAFLARIN BÝRBÝRLERÝYLE GÖRÜÞMEYÝ KABUL ETTÝÐÝNÝ BÝLDÝRMÝÞTÝ

IGAD, 10 Aralýk 2023'te, Cibuti'de düzenlenen olaðanüstü zirvenin sonucu olarak Sudan'da çatýþan taraflarýn birbirleriyle görüþmeyi kabul ettiðini bildirmiþti.

Cibuti Dýþiþleri Bakanlýðý, 27 Aralýk'ta, IGAD'ýn, Sudan Ordu Komutaný Burhan ve HDK Komutaný Dagalu'yu müzakere masasýna oturtmak için planladýðý 28 Aralýk'taki toplantýnýn "teknik nedenlerden" ötürü ocak ayý baþýna ertelendiðini duyurmuþtu.