Sudan Ordusu Komutaný Burhan: Hainlerle anlaþma yapmayýz
ABONE OL

Burhan, Port Sudan þehrindeki Flamingo Deniz Askeri Üssünü ziyaret etti.

Burada konuþan Burhan, ordu ile Hýzlý Destek Kuvvetleri (HDK) arasýnda yaþanan çatýþmalara deðinerek, "Sudan halkýna ihanet eden hainlerle veya baþka hiçbir tarafla anlaþma yapmayýz." ifadesini kullandý.

"YOK OLANA KADAR SAVAÞACAÐIZ"

Burhan, HDK ile mücadele edeceklerini vurgulayarak, "Biz bir orduyuz, savaþacaðýz. Yok olana kadar savaþacaðýz. Yok olursak da ülke onlara helal hoþ olsun. Birimiz sað ise hedefimize ulaþana kadar savaþacak." diye konuþtu.

Tüm Sudan halkýnýn ordunun ve tüm resmi kurumlarýn yanýnda olduðunu vurgulayan Burhan, "Tüm birimlerimiz, bu isyaný, ihaneti ve farklý ülkelerden gelen bu paralý askerleri yenmek için tek yürek." ifadesini kullandý.

Burhan, HDK mensuplarýnýn cesaret ve saygýnlýðý olmadýðýný belirterek, "Bu fitneye son vereceðiz ve hepimiz savaþtan güçlü, kararlý ve dik baþlý çýkacaðýz." dedi.

- 130 gün sonra ilk kez Hartum'dan çýktý

Burhan, 24 Aðustos'ta, HDK ile çatýþmalarýn baþlamasýndan 130 gün sonra ilk kez Ordu Genel Komutanlýðýndan çýkýp Umdurman kentindeki Kereri Askeri Bölgesinde ve Vadi Seyyidna Hava Üssünde ordu güçlerini denetledi.

Helikopterle Nil Nehri eyaletinin Atbara þehrine giden Burhan, dün de Kýzýldeniz eyaletinin Port Sudan þehrine geçmiþti.

SUDAN'DA ORDU ÝLE HDK ARASINDAKÝ ÇATIÞMALAR

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediði ancak baðýmsýz ve paralel bir ordu gibi davranmasý nedeniyle tehdit olarak gördüðü HDK'nin 2 yýl içinde tamamen orduya entegrasyonunu istemiþti.

HDK'nin ise sivil hükümetin ardýndan yaklaþýk 10 yýla yayýlan bir süreçte bunu kabul edebileceðini açýklamasýyla baþlayan sözlü savaþ ve gerginlik, 15 Nisan sabahý taraflar arasýnda baþkent Hartum ve çeþitli kentlerde silahlý çatýþmaya dönüþmüþtü.

5. ayýnda olan ve Hartum ve çevresiyle özellikle batýdaki kentlerde hala süren þiddetli çatýþmalarda çoðu sivil 3 binden fazla kiþi hayatýný kaybetti, on binlerce kiþi yaralandý.

Birleþmiþ Milletler, Sudan'daki çatýþmalar nedeniyle 4,3 milyondan fazla kiþinin yerinden olduðunu bildirdi.

  • Sudan
  • Abdulfettah el-Burhan
  • anlaþma