Sudan'da 3 milyon kiþi açlýktan ölebilir
ABONE OL

IRC Sudan Ülke Direktörü Eatizaz Yusuf, ABD'nin kamu yayýn kuruluþu NPR'ye yaptýðý açýklamada, neredeyse ülkenin yarýsýnýn insani yardýma muhtaç durumda ve 3 milyon kiþinin kýtlýðýn eþiðinde olduðunu ifade etti.

Sudan'ýn dünya gündeminde olmadýðýný belirten Yusuf, "Sanýrým pek fazla etkimiz yok. Sanýrým coðrafi konumumuz Filistin, Suriye ve Ukrayna kadar büyük bir öneme sahip deðil. Medyanýn Sudan krizine ilgisini asla göremiyoruz. Krizleri kýyaslamak istemem ama Sudan'ýn gerçekten diplomasi çabasýnýn merkezinde yer almasý ve ilgiyi görmesi gerektiðini düþünüyorum." dedi.

Yusuf, yakýn gelecekte açlýktan 3 milyon kiþinin ölebileceðine dikkati çekerek, "Bunlar ilk rakamlar. Gerçekten sessizce öldüðü bildirilen insan sayýsý inanýlmaz çünkü saðlýk sisteminde bir çöküþ var. Sudan'da gýda güvenliði konusunda da çok büyük bir sorun var." ifadesini kullandý.

Sudan'da 30 yýl süren Ömer el Beþir iktidarýnýn halk ayaklanmasýyla devrilmesi sonrasý sivillerin katýlýmýyla oluþturulan hükümete karþý ortak darbe yapan ordu ve Hýzlý Destek Kuvvetleri (HDK) arasýndaki güç mücadelesi 1 yýldan fazla süredir devam ediyor.

Birleþmiþ Milletler'e göre, dünyanýn en büyük yerinden edilme ve açlýk krizinin yaþandýðý Sudan'daki çatýþmalar sonucu 16 binden fazla kiþi hayatýný kaybetti, 10 milyondan fazla kiþi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kiþi insani yardýma muhtaç durumda bulunuyor.

  • sudan
  • açlýk
  • Uluslararasý Kurtarma Komitesi