Sudan'da 8,6 milyon kiþi yerinden edildi
ABONE OL

Sudan'daki BM Ýnsani Ýþler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Direktörü Justin Brady ile Dünya Gýda Programý'nýn (WFP) Doðu Afrika Bölge Direktörü Michael Dunford, videokonferans yoluyla New York'taki gazetecilere açýklamalarda bulundu.

Sudan'ýn dünyadaki en korkunç insani trajedilerinden birine sahne olduðuna dikkati çeken Brady, taraflar arasýnda çatýþma sürerken durumun her gün kötüleþtiðini ifade etti.

Brady, Sudan'da 25 milyon kiþinin insani yardýma muhtaç olduðunu kaydederek, 8,6 milyon insanýn yerinden edildiðini, bunlarýn 4 milyonunun çocuklardan oluþtuðunu belirtti.

Yaklaþýk 2 milyon kiþinin iþe komþu ülkelere kaçtýðýný aktaran Brady, "Yaklaþýk 5 milyon kiþi kýtlýðýn eþiðinde. Özellikle Hartum ve Darfur'da ulaþýlmasý zor bölgelerde kýtlýk bekleniyor. Yaklaþýk 18 milyon kiþi akut gýda güvencesizliðiyle mücadele ediyor. Bu geçen seneye göre 10 milyonluk bir artýþ." bilgisini paylaþtý.

Brady, savaþýn özellikle çocuklar üzerinde çok büyük etkisi olduðunu, yaklaþýk 730 bin çocuðun akut gýdasýzlýk çektiðini vurgulayarak, gelecek haftalarda 200 bin çocuðun hayati tehlike arz eden açlýk nedeniyle ölebileceði uyarýsýnda bulundu.

Sudan'da taraflarýn uluslararasý hukuku ihlal ettiðine iliþkin önemli bulgular bulunduðuna dikkati çeken Brady, bunlarýn bazýlarýnýn savaþ suçu olabileceðine iþaret etti.

Brady, 15 Nisan'da Paris'te düzenlenecek Sudan Konferansý'nýn önemli fýrsat teþkil ettiðini, uluslararasý toplumun desteðini artýrmasý gerektiðini söyledi.

- "AÇLIK, YERÝNDEN EDÝLME VE HASTALIK BÝRLEÞTÝÐÝNDE ÖLÜM ORANLARININ DA ARTMA RÝSKÝ BULUNUYOR"

WFP Doðu Afrika Bölge Direktörü Dunford ise Sudan'daki krizin sýnýrlarý aþtýðýný, Çad ve Güney Sudan'ý da etkilediðini ifade etti.

Sudan'da halihazýrda hasat dönemi olduðunu, buna raðmen açlýðýn arttýðýný belirten Dunford, hasat döneminden sonra insani yardým ihtiyacýnýn daha da fazla artmasýnýn beklendiðini kaydetti.

Dunford, mahsullerde bir önceki yýla göre yüzde 46 düþüþ olduðunu, bununla birlikte gýda ürünlerinin fiyatýnda büyük artýþ bulunduðuna iþaret etti.

"Açlýk, yerinden edilme ve hastalýk birleþtiðinde ölüm oranlarýnýn da artma riski bulunuyor." diyen Dunford, özellikle çocuklar arasýnda ölüm oranlarýnýn arttýðýna dikkati çekti.