Sudan'da bayramýn ilk gününde ''tek taraflý'' ateþkes
ABONE OL

Bayram dolayýsýyla Sudan devlet televizyonundan halka seslenen Burhan, "Hartum, Ubeyd, Zalince, Nyala'da yaþananlarý ve etnik temizlik ve soykýrým suçu olabilecek Cuneyne'deki olaylara tüm dünya þahit oluyor." ifadesini kullandý.

Silahlý kuvvetlerin bu "hain komploya" karþý sorumluluklarýný yerine getirdiðini söyleyen Burhan, Sudan halkýna Silahlý Kuvvetlerine verdiði destekten dolayý teþekkür etti.

Burhan, orduyla 15 Nisan'dan bu yana çatýþan Hýzlý Destek Kuvvetleri (HDK) Komutaný Muhammed Hamdan Dagalu'nun "Sudanlýlarýn kalýntýlarý ve kafataslarý üzerine" kendi krallýðýný kurmak istediðini savunarak, "Biz yerin üstündeyken bu olmayacak." dedi.

Burhan, silahlý kuvvetlerin, Sudan halký tarafýndan yönetilen sivil bir hükümete iktidarý devretmeye istekli olduðunun altýný çizdi.

- ASKERÝ BÝRLÝKLERE KATILMA ÇAÐRISI

Komplonun boyutunun, herkesin devlete yönelik beka tehditlerine karþý uyanýk ve hazýr olmasýný gerektirdiðini belirten Burhan, "Devletin bekasýný savunma þerefini kazanmak için savunma yapabilen herkesin, ikamet ettiði yerde veya askeri birliklere katýlarak bu ulusal rolü oynamaktan çekinmemesini rica ediyoruz." diye konuþtu.

Orgeneral Burhan, konuþmasýnda bayramýn ilk gününde "tek taraflý" ateþkes ilan ettiðini duyurdu.

HDK Komutaný Muhammed Hamdan Dagalu da arife günü ve bayramýn ilk gününde "tek taraflý" ateþkes ilan etmiþti.

- SUDAN'DA ORDU ÝLE HDK ARASINDAKÝ ÇATIÞMALAR

Sudan ordusunun, HDK'nin, 2 yýl içerisinde tamamen orduya entegresini istemesi, HDK'nin ise sivil bir hükümetin ardýndan yaklaþýk 10 yýla yayýlan bir süreçte bunu kabul edebileceðini açýklamasýyla baþlayan gerginlik, taraflar arasýnda silahlý çatýþmaya dönüþmüþtü.

Sudan Saðlýk Bakanlýðý ve Birleþmiþ Milletlerin son rakamlarýna göre, çatýþmalarda 3 binden fazla kiþi hayatýný kaybetti ve on binlerce kiþi yaralandý, ayrýca ülke içinde ve dýþýnda 2,5 milyondan fazla kiþi yerinden edildi.

  • Sudan
  • ateþkes
  • Abdulfettah el-Burhan