Sudan'da iki gün içinde yaþanan çatýþmalarda 46 kiþi öldü
ABONE OL

Sudan'da 18 aydýr ordu ve Hýzlý Destek Kuvvetleri (HDK) arasýnda yaþanan çatýþmalar sürüyor.

Hartum Eyaleti Saðlýk Bakanlýðý, Umdurman kentine düzenlenen topçu saldýrýsý sonucu hastaneye kaldýrýlan 1 kýz çocuðunun yaþamýný yitirdiðini ve 17 sivilin yaralandýðýný açýkladý.

Açýklamada, saldýrýdan HDK'nin sorumlu olduðu ileri sürüldü.

Öte yandan Hartum'un güneyinde aktivistlerden oluþan direniþ komiteleri, Mayo Mahallesinde gerçekleþen hava saldýrýsýnda 20 sivilin öldüðünü ve 27 kiþinin de yaralandýðýný aktardý.

Ülkenin orta kesimindeki Cezira eyaletindeki Rifaa Þehri Direniþ Komiteleri de HDK'nin bölgede dün baþlattýðý saldýrýlar sonucunda 25 kiþinin hayatýný kaybettiðini açýkladý.

Açýklamada, HDK'nin Cezira eyaletinin Rifaa ve Tembul þehirlerine yönelik saldýrýlarýn sürdüðü belirtildi.

- SUDAN'DAKÝ ÝÇ SAVAÞ

Sudan'da 30 yýl süren Ömer el Beþir iktidarýnýn halk ayaklanmasýyla devrilmesi sonrasý sivillerin katýlýmýyla oluþturulan hükümete karþý ortak darbe yapan ordu ile Hýzlý Destek Kuvvetleri (HDK) arasýndaki güç mücadelesi, 17 aydan fazla süredir sürüyor.

Savaþýn bitirilmesi için baþlatýlan tüm çözüm giriþimleri sonuçsuz kalmýþtý.

Birleþmiþ Milletlere göre, dünyanýn en büyük yerinden edilme ve açlýk krizinin yaþandýðý Sudan'daki çatýþmalar sonucu 20 binden fazla kiþi hayatýný kaybetti, 10 milyondan fazla kiþi ise yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kiþi insani yardýma muhtaç durumda.

  • Sudan Ordu
  • Çatýþma
  • Hýzlý Destek Kuvvetleri