Sudan'da kabileler arasýnda çatýþma: Onlarca kiþi öldü
ABONE OL

Görgü tanýklarý, Çad sýnýrýndaki Batý Darfur eyaletinde, Arap Beni Halba ile Afrikalý Masalit kabileleri arasýndaki çatýþmada onlarca kiþinin hayatýný kaybettiðini aktardý.

Sudan ordusu ile hükümetin isyancý ilan ettiði paramiliter Hýzlý Destek Kuvvetleri (HDK) arasýnda nisan ortasýnda patlak veren iç savaþla birlikte etnik temelli þiddet de bölgede týrmandý.

Öte yandan, AA muhabirinin Güney Darfur eyaletinin baþkenti Nyala'daki saðlýk kaynaklarýndan aldýðý bilgiye göre, Sudan ordusu ile HDK arasýndaki çatýþmalarda Nyala'nýn Dýrec Mahallesinde bir eve top mermisi isabet etmesi sonucu 3 kadýn hayatýný kaybetti, 6 kiþi yaralandý.

Ýki taraf arasýnda 4 aydýr süren þiddetli çatýþmalar, baþkent Hartum ve çevresiyle birlikte beþ eyaletten oluþan Darfur bölgesinin özellikle Nyala, El-Cuneyne, Zalince, Kas, Um Dafuk ve Kutum gibi þehirlerinde yoðunlaþtý.

Sudan'daki bölgecilik ve kabilecilik anlayýþýnýn, iki güç arasýndaki çatýþmalarý kabilelerin de dahil olduðu bir iç savaþa dönüþtürmesinden endiþe ediliyor.

SUDAN'DA ORDU ÝLE HDK ARASINDAKÝ ÇATIÞMALAR

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediði ancak baðýmsýz ve paralel bir ordu gibi davranmasý nedeniyle tehdit olarak gördüðü HDK'nin 2 yýl içinde tamamen orduya entegrasyonunu istemiþti.

HDK'nin ise sivil hükümetin ardýndan yaklaþýk 10 yýla yayýlan bir süreçte bunu kabul edebileceðini açýklamasýyla baþlayan söz savaþý ve gerginlik, 15 Nisan sabahý taraflar arasýnda, Hartum ve çeþitli þehirlerde silahlý çatýþmaya dönüþmüþtü.

Hartum ve çevresiyle özellikle batýdaki kentlerde hala süren þiddetli çatýþmalarda çoðu sivil 3 binden fazla kiþi hayatýný kaybetti, on binlerce kiþi yaralandý.

Birleþmiþ Milletler, Sudan'daki çatýþmalar nedeniyle 4 milyondan fazla kiþinin yerinden olduðunu bildirdi.