Sudan'da yaklaþýk 6,7 milyon kiþi yerinden edildi
ABONE OL

Sarrado, BM Cenevre Ofisi'nin haftalýk basýn toplantýsýnda deðerlendirmelerde bulundu.

BMMYK misyonunun, Sudan'da iç savaþýn baþladýðý Nisan 2023'ten sonra ilk kez Hartum eyaletindeki Omdurman kentine ulaþtýðýný belirten Sarrado, BMMYK ekibinin aylardýr insani yardýmlarýn ulaþtýrýlamadýðý bölgedeki devasa yýkýma tanýk olduðunu dile getirdi.

Sarrado, Sudan'da yerinden edilmiþ ailelerin artan fiyatlar sebebiyle yeterli gýdaya ulaþmakta zorlandýklarýný ve bu durumun çocuklarýn yetersiz beslenmesine neden olduðunu kaydetti.

Yerinden edilenlerin yeterli barýnaða sahip olmadýklarýna dikkati çeken Sarrado, bu kiþilerin çoðunlukla okullardaki toplanma alanlarýnda ve aþýrý kalabalýk koþullarda yaþadýklarýný söyledi.

Sarrado, Omdurman'da yalnýzca iki hastanenin hizmet verdiðini belirterek, özellikle kronik rahatsýzlýðý olanlar için yeterli ilaç bulunmadýðýný dile getirdi.

"Sudan'da yaklaþýk 6,7 milyon kiþi ülke içinde yerinden edildi. Ülkede durum tehlikeli ve istikrarsýz olmaya devam ediyor." ifadelerini kullanan Sarrado, 1,8 milyon kiþinin ise Çad, Mýsýr, Güney Sudan, Etiyopya ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ne geçtiðini anlattý.

Sarrado, Sudan'daki insani durum kötüleþmeye devam ederken ülke genelinde ve komþu ülkelerde artan insani ihtiyaçlarýn karþýlanmasý için gereken mali kaynaklarýn önemli derecede yetersiz olduðu uyarýsýnda bulundu.

Bu yýl Sudan'da 18 milyondan fazla kiþiye hayat kurtaran yardýmlarý ulaþtýrmak amacýyla BM öncülüðünde baþlatýlan 2,6 milyar dolarlýk yardým çaðrýsýnýn yalnýzca yüzde 10'unun finanse edildiðini belirten Sarrado, Sudan için 2024 Bölgesel Mülteci Müdahale Planý'nda belirlenen 1,4 milyar dolarlýk yardým çaðrýsýnýn ise yüzde 8'inin toplandýðýný söyledi.

Sarrado, Sudan'da sivillerin güvenliði ve yardým kuruluþlarýnýn çalýþmalarýný sürdürebilmesi için çatýþmalarýn durdurulmasý çaðrýsýnda bulundu.

- SUDAN'DAKÝ SAVAÞ

Sudan'da 30 yýl süren Ömer el Beþir iktidarýnýn halk ayaklanmasýyla devrilmesi sonrasý sivillerin katýlýmýyla oluþturulan hükümete karþý ortak darbe yapan ordu ile Hýzlý Destek Kuvvetleri (HDK) arasýndaki güç mücadelesi bir yýldýr devam ediyor.

Nisan 2023'ün ortasýnda baþlayan ve 18 eyaletten oluþan Sudan'ýn 10 eyaletinde süren savaþta ordu, kuzey ve doðudaki eyaletleri kontrol ederken HDK, Batý ve güney eyaletlerinin kontrolünü ele geçirmiþti.

Savaþýn bitirilmesi için baþlatýlan Suudi Arabistan ve ABD arabuluculuðundaki Cidde görüþmeleri, Mýsýr'ýn öncülük ettiði Sudan'a komþu ülkeler barýþ giriþimi, Doðu Afrika'da Hükümetlerarasý Kalkýnma Otoritesinin (IGAD) çabalarý ve Bahreyn'in baþkenti Manama'da yapýlan görüþmeler sonuçsuz kalmýþtý.

BM'ye göre, dünyanýn en büyük yerinden edilme ve açlýk krizinin yaþandýðý Sudan'daki çatýþmalar sonucu 15 binden fazla kiþi hayatýný kaybetti, yaklaþýk 8,5 milyon kiþi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kiþi insani yardýma muhtaç durumda.