Sudan'daki çatýþmalar sürüyor
ABONE OL

Görgü tanýklarýna göre, baþkentin güneyinde özellikle orduya ait Zýrhlý Birlikler karargahý ve çevresindeki mahallelerde iki taraf arasýnda þiddetli çatýþmalar yaþandý.

Hartum'un kuzeyindeki Bahri kenti de taraflarýn aðýr silahlarla çatýþmalarýna sahne oldu. Bölgede yoðun savaþ uçaðý hareketliliði gözlendi.

Umdurman kentinde de karþýlýklý silah sesleri duyulurken, askeri noktalardan HDK mevzilerine topçu saldýrýsý gerçekleþtirildi.

Orta Darfur eyaletinin Zalince kenti sakinleri de ordu ile HDK arasýndaki çatýþmalar sebebiyle kentteki durumun felaket boyutuna ulaþtýðýný ifade etti.

Çatýþmalarýn en þiddetli olduðu noktalardan Batý Darfur eyaletinin Cuneyne kentinden de ülke dýþýna, özellikle Çad'a, yoðun göç devam ediyor.

Güney Darfur eyaletine baðlý Nyala kenti halký da çatýþmalar nedeniyle su, elektrik, ilaç gibi temel ihtiyaçlarýn temininde sýkýntý yaþandýðýndan insani durumun giderek kötüleþtiðini bildirdi.

- Sudan'da ordu ile HDK arasýndaki çatýþmalar

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediði ancak baðýmsýz ve paralel bir ordu gibi davranmasý nedeniyle tehdit olarak gördüðü HDK'nin, 2 yýl içinde tamamen orduya entegrasyonunu istemiþti.

HDK'nin ise sivil hükümetin ardýndan yaklaþýk 10 yýla yayýlan bir süreçte bunu kabul edebileceðini açýklamasýyla baþlayan söz savaþý ve gerginlik, 15 Nisan sabahý taraflar arasýnda, Hartum ve çeþitli þehirlerde silahlý çatýþmaya dönüþmüþtü.

Baþkent Hartum ve çevresiyle özellikle batýdaki kentlerde hala süren þiddetli çatýþmalarda çoðu sivil 3 binden fazla kiþi hayatýný kaybetti, on binlerce kiþi yaralandý.

Birleþmiþ Milletler, Sudan'da 100 günü aþkýn süredir devam eden çatýþmalar nedeniyle yaklaþýk 4 milyon kiþinin yerinden olduðunu bildirdi.

  • Sudan ordusu
  • HDK çatýþma
  • Hartum çatýþma