''Sudan'daki gýda güvenliði durumu son derece endiþe verici''
ABONE OL

FAO Sudan Temsilci Yardýmcýsý Adam Yao, çevrim içi katýldýðý BM Cenevre Ofisinin haftalýk basýn toplantýsýnda, ülkedeki gýda durumuna iliþkin bilgi verdi.

Yao, "Sudan'daki gýda güvenliði durumu son derece endiþe verici. Son Entegre Gýda Güvenliði Faz Sýnýflandýrmasý raporuna göre, Temmuz-Eylül 2023 tahmini, geçen yýla kýyasla gýda güvenliði olmayan kiþi sayýsýnýn neredeyse iki katýdýr. Bu da Sudan genelinde 20,3 milyon insanýn, yani nüfusun yüzde 42'sinden fazlasýnýn þu an yüksek düzeyde akut gýda güvensizliðiyle karþý karþýya olduðu anlamýna geliyor. Bu da Sudan'ý dünyada gýda güvensizliðinin en fazla yaþandýðý ülkelerinden biri yapýyor. 6,2 milyondan fazla insan, kýtlýktan birkaç adým uzakta." dedi.

Nisan ortasýndan bu yana çatýþmalara sahne olan Sudan'da, baþkent Hartum, Güney ve Batý Kordofan ile Darfur bölgelerinin açlýktan en çok etkilenen yerler olduðunu dile getiren Yao, buralardaki nüfusun yarýsýndan fazlasýnýn þiddetli açlýkla karþý karþýya olduðunu söyledi. Yao, "Aileler inanýlmaz acý çekiyor ve bu durumu gözlerimle gördüm." diye konuþtu.

FAO'nun tahýl üretimini artýracak çalýþmalarý olduðunu belirten Yao, 6,5 milyon insanýn beslenmesini ve gýda güvenliðini güçlendirmek için yaklaþýk 1,3 milyon çobaný destekleyeceklerini ifade etti.

- SUDAN'DAKÝ ÇATIÞMALAR

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediði ancak baðýmsýz ve paralel bir ordu gibi davranmasý nedeniyle tehdit olarak gördüðü Hýzlý Destek Kuvvetlerinin (HDK) 2 yýl içinde tamamen orduya entegrasyonunu istemiþti.

HDK'nin ise sivil hükümetin ardýndan yaklaþýk 10 yýla yayýlan bir süreçte bunu kabul edebileceðini açýklamasýyla baþlayan gerginlik, 15 Nisan sabahý taraflar arasýnda Hartum ve çeþitli þehirlerde silahlý çatýþmaya dönüþmüþtü.

Baþkent Hartum ve çevresiyle özellikle batýdaki kentlerde süren þiddetli çatýþmalarda çoðu sivil 3 binden fazla kiþi hayatýný kaybetti, on binlerce kiþi yaralandý.

Birleþmiþ Milletler, Sudan'daki çatýþmalar nedeniyle 4 milyondan fazla kiþinin yerinden olduðunu bildirdi.