Sudani: Irak ve Türkiye'nin güvenliði bölünmez bir bütündür
ABONE OL

Sudani, Cumhurbaþkaný Erdoðan ile Baðdat'taki Hükümet Sarayýnda gerçekleþtirilen görüþme sonrasý düzenlenen ortak basýn toplantýsýnda açýklamalarda bulundu.

Türkiye ile çeþitli alanlarda ortak anlaþmalar imzaladýklarýný ifade eden Sudani, "Bugün Kalkýnma Yolun Projesi'ne iliþkin ilkeleri içeren dörtlü mutabakat zaptý imzaladýk. Kalkýnma Yolu Projesi, Dicle ve Fýrat nehirlerinin Türkiye'den akýp Irak'a ulaþmasý gibi batýyla doðuyu birbirine baðlayacak ekonomik nehirdir. Bu yol, Irak'tan Türkiye'ye ve oradan da Avrupa'ya uzanýyor. Bu proje, ayný zamanda bölge haklarýný ve onlarýn kültürünü birbirine yakýnlaþtýrýr ve çeþitli alanlarda ortaklýklarý geliþtirecek. Kalkýnma Yolu Projesi, bölgedeki güvenlik ve istikrarý destekleyecek." dedi.

Irak Baþbakaný, su düzeyinde de anlaþmalar imzaladýklarýný kaydederek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bunlar (su anlaþmalarý) sulama sistemlerini yenileyecek. Bu anlaþmanýn ayrýca Irak'ýn su hissesine de olumlu etkileri olacak ve komþu ülke Türkiye'ye de fayda saðlayacak. Biz (Irak ve Türkiye) birbirimize suyun yukarýndan (Türkiye) aþaðýya (Irak) akmasýndaki gibi tek bir yaþam çizgisiyle baðlýyýz." ifadelerini kullandý.

- "IRAK VE TÜRKÝYE'NÝN GÜVENLÝÐÝ BÖLÜNMEZ BÝR BÜTÜNDÜR"

Ýki ülke arasýndaki güvenlik iþbirliðine de deðinen Sudani, "Türkiye ve Irak'ýn istikrarýný saðlayacak güvenlik iþbirliðinde mutabýk kaldýk. Bu (güvenlik iþbirliði), terörle iþbirliði yapabilecek silahlý gruplarýn oluþturabileceði ve iki ülkenin güvenliðini bozabileceði tehlikeye karþý mücadele etmesine yardýmcý olacak. Bu ayrýca, sýnýr bölgelerindeki alanlarýn daha fazla kontrol altýna alýnmasýný da saðlayacak. Irak ve Türkiye'nin güvenliði bölünmez bir bütündür. Aramýzdaki güvenlik iþbirliði bölge için önemlidir. Böylece iki ülke arasýndaki iliþkiler örnek alýnacak düzeyde olur." diye konuþtu.

Sudani, dengeli, ortak çýkar ve iyi komþuluða dayalý politika izlediklerini vurgulayarak, "Irak topraklarýndan baþka bir ülkeye saldýrý düzenlenmesine izin veremeyiz." dedi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn ziyaretinin, Ýsrail'in Gazze'ye düþmanca saldýrýlarýnýn sürdüðü riskli ve tehlikeli bir dönemde gerçekleþtirilmesinin önemli olduðunu ifade eden Sudani, "Kudüs, Ýslam'ýn sembolüdür ve Filistin'in kutsallýklarýna hakaret kabul edilemez." þeklinde konuþtu.

  • Irak Baþbakaný
  • Irak Türkiye güvenliði
  • Irak Türkiye iliþkileri