Suriye'de insani yardýma muhtaç kiþi sayýsý 17 milyona yaklaþtý
ABONE OL

BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'de siyasi ve insani durum hakkýnda oturum düzenlendi.

Burada üye ülkeleri bilgilendiren BM Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye'de tüm geliþmelerin "yanlýþ yönde" gittiðini, güvenlik, insani durum, insan haklarý ve siyasi alanda gerilemeler olduðunu dile getirdi.

Pedersen, 13 yýlýn ardýndan çatýþmanýn çok sayýda cephede devam ettiðini, bölgesel etkilerin sürdüðünü dile getirdi.

Gazze'deki çatýþmanýn bölgesel etkilerinin ciddi endiþe yarattýðýný kaydeden Pedersen, acilen insani ateþkes saðlanmasý gerektiðini vurguladý.

Pedersen, Suriye'de de gerginliðin azaltýlmasý ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayýlý kararý uyarýnca ulusal ateþkes için harekete geçilmesi gerektiðinin altýný çizdi.

Ülkedeki insani durumun kötüleþtiðine iþaret eden Pedersen, "16,7 milyon kiþi insani yardýma muhtaç durumda. Bu, 13 yýlýn en yüksek düzeyi." dedi.

Pedersen, Suriye'de savaþ öncesi nüfusun yarýsýnýn yerinden edildiðini ve çoðunun güvenlik ve yaþam koþullarý nedeniyle ülkelerine dönemediðini belirtti.

Geçen ay Suriye Anayasa Komitesi'nin Cenevre'de nisan ayýnda toplanmasý için çaðrýda bulunduðunu anýmsatan Pedersen, davetinin Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) tarafýndan kabul edildiðini ancak Suriye rejimince reddedildiðini bildirdi.

- DESTEK ÇAÐRISI

BM Ýnsani Ýþlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardýmcýsý ve Acil Yardým Koordinatör Yardýmcýsý Joyce Msuya ise Suriye'de 7 milyon kiþinin yerinden edildiðini, yaklaþýk 13 milyon kiþinin ise gýda yardýmýna muhtaç olduðunu dile getirdi.

Son 5 yýlda 5 yaþ altý çocuklarda gýdasýzlýðýn 3 kat arttýðýný aktaran Msuya, yarým milyondan fazla çocuðun bu nedenle tedaviye ihtiyaç duyduðunu bildirdi.

Msuya, insani yardýma muhtaç kiþilerin rekor sayýya ulaþmasýna raðmen fonlarýn da rekor seviyede düþtüðünü belirtti.

Ýnsani yardým için desteðin artýrýlmasý çaðrýsýnda bulunan Msuya, Suriye'de ayný zamanda gýda fiyatlarý ve hayat pahalýlýðýnýn çok ciddi bir þekilde artmaya devam ettiðine dikkati çekti.