''Suriye'ye saldırı El Kaide'ye yarar''
ABONE OL
Suriye Dışişleri Bakan yardımcısı Faysal Mikdad, BBC'ye verdiği mülakatta ayrıca kimyasal silahları Suriyeli birliklerin değil, Amerika'nın desteklediği silahlı grupların kullandığını öne sürdü.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry haftasonunda yaptığı açıklamada Şam yakınlarında 21 Ağustos'taki saldırıda sinir gazı sarin kullanıldığına dair delilleri olduğunu açıklamıştı.

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'ye müdahale yapmaya kararlı olduğunu ama bunun için Kongre'nin onayını talep edeceğini bildirmişti. Suriye ise her türlü saldırıya hazır olduğunu söylüyor.

Amerikan Meclisi üyeleri, gelecek hafta Suriye konusunu görüşmek üzere toplanmaya hazırlanıyor.

Ancak BBC'nin Kuzey Amerika editörü Mark Mardell ABD'de halkı ve siyasetçileri askeri müdahalenin doğru bir karar olduğuna ikna etmeye yönelik girişimlerin çoktan başladığını söylüyor.

Gelecek haftaki oylama öncesi pek çok milletvekili yaz tatiline ara verip sarin gazı kullanıldığına ilişkin istihbarat brifingine katıldı.

Mark Mardell'e göre 'Obama saldırıyı askıya alıp Kongre'nin onayını alma seçeneğine giderek başkanlık sürecinin en büyük kumarını oynadı.' Zira Mardell, "Kongre'nin destek vermemesi halinde Obama'nın Suriye konusunda oylamaya gitme çağrısı yaptığı için kendisini aptal durumuna düşüreceği" yorumunda bulundu.

Beyaz Saray yetkilileri ise Başkan Obama'nın meclis üyelerinin desteğini alacağına inandıklarını söylüyor. ABD, 21 Ağustos'taki saldırıda 1400'den fazla kişinin öldüğünü iddia ediyor.

Washington, sadece hükümetin bu saldırıyı gerçekleştirme kapasitesine sahip olduğunu belirterek Esad hükümetini suçluyor. Esad hükümeti ise saldırıyı muhaliflerin provokasyon amacıyla yaptığını kaydediyor.

FRANSA'DA GÖRÜŞMELERE DEVAM

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Jean-Marc Ayrault, bugün parlamentonun ileri gelenleriyle bir araya gelerek onları Suriye'ye yönelik olası saldırı planları konusunda bilgilendirecek.

Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Suriye hükümetini kimyasal silah kullandığı iddiasıyla cezalandırmaya kararlı olduğunu söylese de İngiltere ve ABD'deki gibi bir parlamento oylamasına gidilmesi yolunda baskı büyüyor.

Fransa Ulusal Meclisi de bu konuyu Çarşamba günü tartışacak.

(Kaynak: BBC TÜRKÇE)