Sürpriz iddia! Yahya Sinvar sonrasý Hamas'ýn nasýl yönetileceði belli oldu
ABONE OL

Ýþgalci Ýsrail güçlerinin Gazze Þeridi'nin çeþitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüðü saldýrýlar, ardýnda ölü ve yaralýlarýn yaný sýra büyük yýkýmlar býrakarak 382. gününde sürüyor.

YAHYA SÝNVAR'IN ARDINDAN HAMAS'IN NASIL YÖNETÝLECEÐÝ NETLÝK KAZANMAYA BAÞLADI

Hamas'ýn son Siyasi Büro Þefi Yahya Sinvar'ýn Ýsrail tarafýndan þehit edilmesinin yankýlarý sürerken, örgütün geleceðine dair kritik bir geliþme yaþandý. Hamas kaynaklarýndan edinilen bilgilere göre, grubun Yahya Sinvar'ýn yerine yeni bir lider atamayacaðý, bunun yerine mart ayýnda yapýlmasý planlanan seçimlere kadar Katar'ýn baþkenti Doha merkezli bir idari komite tarafýndan yönetileceði iddia edildi. Eski Hamas Siyasi Büro Þefi Ýsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uðramasýnýn ardýndan kurulan komitenin geçici olarak grubun liderliðini devralacaðý belirtildi.

KOMÝTENÝN STRATEJÝK KARARLAR ALMA YETKÝSÝ VAR

Görevi "savaþ ile istisnai koþullar sýrasýnda ve gelecekte grubun planlarýný yönetmek" ve "stratejik kararlar almak" olan komitenin, Gazze Temsilcisi Halil el-Hayya, Batý Þeria Temsilcisi Zaher Caberin, Yurtdýþýndaki Filistinliler Temsilcisi Halid Meþal, Þura Danýþma Konseyi Baþkaný Muhammed Derviþ ve güvenlik nedeniyle ismi açýklanmayan siyasi büro sekreterinden oluþtuðu öðrenildi. Komitenin tüm üyelerinin Katar'da olduðu kaydedilirken, ismi kamuoyuna açýklanmamak üzere temsili bir lider belirleme ancak Hamas'ý idari komite aracýlýðýyla yönetme seçeneðinin de masada olduðu ifade edildi.

Ýþte dakika dakika Filistin ile Ýsrail arasýnda yaþananlar:

11:28 Ýsrail'in Gazze'nin kuzeyine düzenlediði saldýrýlarda 20 Filistinli öldü

10:37 Filistin Ulusal Ýnisiyatif Partisi lideri Mustafa Barguti, Ýsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki açýk hedefinin "etnik temizlik" yapmak olduðunu belirtti.

09:56 Almanya'da yapýlan anket, halkýn yüzde 60'ýnýn Ýsrail'e silah teslimatlarýna karþý çýktýðýný ortaya koydu.

09:42 ABD'de 64 Temsilciler Meclisi üyesi, Joe Biden hükümetine, Gazze'de "medyaya engelsiz eriþim saðlanmasý" için Ýsrail'e baský yapmasý çaðrýsýnda bulundu.

07:35 Filistin'in Birleþmiþ Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, Gazze Þeridi'nin kuzeyinde 470 bini aþkýn kiþinin çok yakýn bir katliamla karþý karþýya olduðunu belirtti.

06:34 Gazze'deki Filistinli direniþ gruplarý, uluslararasý kurumlarýn Ýsrail'in Gazze Þeridi'nde uyguladýðý abluka ve "sistematik aç býrakma savaþý"yla ilgili anlattýklarýnýn, halkýn yaþadýklarýnýn sadece küçük bir kýsmý olduðunu belirtti.

03:39 Arap Birliði, Ýsrail ordusunun, Gazze Þeridi'nde Filistin halkýna karþý iþlediði soykýrýmýn durdurulmasý için bugün daimi temsilciler düzeyinde acil bir toplantý düzenleneceðini duyurdu.

01:43 Ýsrail ordusu, iþgal altýndaki Batý Þeria'nýn Nablus kentine düzenlediði baskýnlarda biri gerçek mermiyle olmak üzere 2 çocuðu yaraladý.

00:55 Ýsrail tarafýndan þehit edilen Yahya Sinvar'ýn yerine yeni bir lider atamayacaðý belirtilen Hamas'ýn, mart ayýnda yapýlmasý planlanan seçimlere kadar Katar merkezli bir komite tarafýndan yönetileceði iddia edildi.

00:46 Irak Dýþiþleri Bakaný Fuad Hüseyin, Ýsrail'in, Gazze Þeridi ve Lübnan'daki saldýrýlarýnýn devam etmesi durumunda bölgede yeni çatýþmalarýn çýkabileceðini belirtti.

00:02 Ýtalya Baþbakaný Giorgia Meloni, Katar Emiri Temim bin Hamed Al Sani'ye, Gazze'de anlaþma saðlanmasýna yönelik Katar'ýn Mýsýr ve ABD ile yürüttüðü arabuluculuða ülkesinin desteðini teyit etti.

- ⁠ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'YÝ ÝÞGALÝNDE 7 EKÝM SONRASI

Hamas'ýn silahlý kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarý, "Filistinlilere ve baþta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal deðerlere yönelik sürekli ihlallere karþýlýk verme" gerekçesiyle Ýsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlý saldýrý düzenledi.

Ýsrail, 7 Ekim'deki saldýrýlarda 1200 Ýsraillinin öldüðünü, 5 bin 132 kiþinin de yaralandýðýný açýkladý.

Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Þeridi'ne düzenlediði saldýrýlarda yaklaþýk 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadýn olmak üzere 42 bin 603 Filistinli þehit oldu, 99 bin 795 kiþi yaralandý.

Enkaz altýnda halen binlerce ölü olduðu bildirilirken, halkýn sýðýndýðý hastane ve eðitim kurumlarý hedef alýnarak sivil altyapý da tahrip ediliyor.

Ýsrail ordusu, Gazze Þeridi'ne saldýrýlarýnýn baþladýðý 7 Ekim'den bu yana 356'sý karadan iþgal sürecinde olmak üzere 749 askerinin öldüðünü duyurdu.

Çatýþmalara 24 Kasým 2023'te 4 günlüðüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatýlan "insani ara"da 81 Ýsrailli ve 240 Filistinli esir karþýlýklý serbest býrakýldý. Öte yandan Ýsrail, binlerce Filistinliyi alýkoyup hapsetmeye devam etti.

Ýþgal altýndaki Batý Þeria ve Doðu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana Ýsrail askerleri ile Filistin topraklarýný gasbeden Ýsraillilerin saldýrýlarýnda 165'i çocuk 759 Filistinli hayatýný kaybetti.