Taliban, Çin'e güvence verdi
ABONE OL

Xinhua'nýn haberine göre, Çin Dýþiþleri Bakaný Vang Yi, Birader ile Çin'in Tiencin kentinde görüþtü.

Görüþmede Vang, en büyük komþusu Çin'in öteden beri Afganistan'ýn egemenliði, baðýmsýzlýðý ve toprak bütünlüðüne saygý duyduðunu, bu ülkenin iç iþlerine karýþýlmamasý konusunda ýsrarcý olduðunu vurguladý.

Bakan Vang Yi, Washington yönetiminin Afganistan politikasýnýn baþarýsýzlýða uðradýðýný belirterek, ülkedeki tüm taraflarýn, "Afganistan'ý Afganlar yönetmeli" ilkesi temelinde bir an önce barýþý tesis etmesi gerektiðinin altýný çizdi.

Vang, "Afganistan, Afgan halkýna aittir, Afganistan'ýn geleceði ve kaderi Afgan halkýnýn elinde olmalýdýr." ifadesini kullandý.

Taliban'dan yapýlan açýklamada da 9 kiþilik heyetin iki günlük ziyaret için Çin'e gittiði, Çin Dýþiþleri Bakaný ile barýþ süreci ve güvenlik meseleleriyle ilgili görüþmelerde bulunduðu belirtildi.

Taliban'ýn Katar'daki Siyasi Bürosu Sözcüsü Muhammed Naim de Twitter'da "Görüþmelerde siyaset, ekonomi ve her iki ülkenin güvenliði ile Afganistan'ýn mevcut durum ve barýþ süreci ile ilgili konular ele alýndý." paylaþýmýnda bulundu.

Naim ayrýca Taliban heyetinin Çin'e, Afgan topraklarýnýn hiçbir yabancý ülkeye karþý kullanýlmasýna izin vermeyeceklerine dair güvence verdiðini kaydetti.

Vang'ýn, Taliban heyeti ile çekilmiþ fotoðrafý da sosyal medyada paylaþýldý.

Çin, 2019'da da bir Taliban heyetine ev sahipliði yapmýþtý. Heyet, Çin'in o dönemde Afganistan Özel Temsilcisi olan Dýng Þicün ile görüþmüþtü.

- Barýþ süreci

ABD'nin Taliban ile 29 Þubat 2020'de barýþ anlaþmasý imzalayarak ülkedeki tüm yabancý güçlerin çýkmasý için verdiði söz, ülke için dönüm noktasý oldu.

ABD ile Taliban arasýnda barýþ anlaþmasýnýn imzalanmasýnýn ardýndan 12 Eylül 2020'de Afganlar arasý müzakereler, Katar'ýn baþkenti Doha'da baþladý. Gözle görülür bir sonuç elde edilmeden Þubat 2021'de müzakereler kaderine terk edildi.

Afganistan'da yýllardýr devam eden þiddeti sonlandýrmayý amaçlayan müzakereler, 17 Temmuz'da Katar'ýn baþkenti Doha'da yeniden baþladý. Doha'da bir araya gelen Taliban ile Afgan hükümeti heyetleri, adil bir çözüme ulaþmak için müzakereleri hýzlandýrma ve yeni bir toplantý konusunda mutabýk kaldý.

Taliban, þubat ayýndan bu yana ise ülke genelinde baskýsýný yoðunlaþtýrdý. Doha Anlaþmasý ile yabancý güçlere saldýrmama güvencesi veren Taliban, Afgan güvenlik güçlerine karþý þiddetli eylemlere giriþti.

Afganistan'da barýþ süreci belirsizliðini korurken, güvenlik güçleri ile Taliban arasýndaki þiddetli çatýþmalar devam ediyor.