Tam 440 milyon dolar: ABD'den Tayvan'a askeri satýþa yeþil ýþýk
ABONE OL

Pentagon'dan yapýlan açýklamada, Dýþiþleri Bakanlýðýnýn Ada'daki hükümetin talep ettiði iki askeri satýþa izin verdiði belirtildi.

Açýklamada, satýþlarla Tayvan'a 332,2 milyon dolar deðerinde 30 milimetre çapýnda zýrh delici mühimmat ile 108 milyon dolarlýk askeri araç ve donaným yedek parçasý saðlanmasýnýn planladýðý ifade edildi.

Satýþlarýn gerçekleþebilmesi için Dýþiþleri Bakanlýðýnýn izninin yaný sýra ABD Kongresi'nin onayý gerekiyor.

Pentagon'a baðlý Savunma Güvenlik Ýþbirliði Ajansýnýn satýþlara onay verilmesi için Kongre'yi bilgilendirdiði kaydedildi.

Mühimmat satýþýnda Alliant Techsystems (ATK) firmasýnýn, lojistik destek hizmetinde ise General Dynamics'in üstlenici olmasý bekleniyor.

Tayvan Savunma Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada, satýþlarýn, "Çin'in artan askeri tehditleri ve gri alan taktiklerine karþý Ada'nýn direncini güçlendireceði" belirtildi.

ÇÝN'DEN TEPKÝ

Askeri satýþlara onay verilmesi, Ada'yý topraklarýnýn parçasý olarak gören Çin'in tepkisini çekti.

Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Mao Ning, Washington'ýn Tayvan'a silah satmasýna ve Ada ile herhangi askeri bað kurmasýna karþý olduklarýný vurgulayarak, þunlarý kaydetti:

"ABD, tek Çin ilkesine ve diplomatik iliþkilerin temelini oluþturan Üç Ortak Bildiri'deki taahhütlerine baðlý kalmalý, Tayvan'a silah satmayý býrakmalý, Tayvan Boðazý'nda gerilim yaratarak barýþý ve istikrarý tehlikeye atmaya son vermeli."

ABD Dýþiþleri Bakanlýðý, en son mart ayýnda Tayvan'a F-16 savaþ uçaklarýnda kullanýlan füzelerin satýþý içim 619 milyon dolarlýk anlaþmaya onay vermiþti.

Çin'in topraklarýnýn parçasý olduðunu savunduðu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduðu 1949'dan bu yana fiili baðýmsýzlýða sahip bulunuyor. Çin ana karasý ile Tayvan arasýnda iç savaþýn ardýndan ortaya çýkan ayrýlýk hala devam ediyor.

Pekin, "Tek Çin" ilkesini vurgulayarak Tayvan'ýn dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliþkiler kurmasýna, Birleþmiþ Milletler ve diðer uluslararasý kuruluþlarda temsil edilmesine karþý çýkýyor, kendisini tanýyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik iliþkileri kesmesini þart koþuyor.