Tartýþmalý tasarý Meclisteki ilk oylamada kabul edildi! Ýsrail'de protestolar patlak verdi
ABONE OL

Ýsrail Meclisi, gece saatlerinde Genel Kurul'da düzenlenen oturumda, Yüksek Mahkemenin hükümet üzerindeki denetimini kýsýtlayacak kritik maddeyi ilk oylamada kabul etti.

Bunun üzerine, hükümetin tartýþmalý yargý düzenlemesine karþý gerçekleþtirilen kitlesel protestolar yeniden patlak verdi.

Binlerce kiþi, ellerinde Ýsrail bayraklarýyla Tel Aviv, Batý Kudüs, Hayfa, Petah Tikva, Ramat Gan, Birussebi gibi kentlerde protestolar düzenledi.

Protestocular, çok sayýda kentte yollarý ve ana arterleri trafiðe kapattý.

- POLÝS EYLEMCÝLERÝ YERLERDE SÜRÜKLEDÝ, 24 KÝÞÝYÝ GÖZALTINA ALDI

Ýsrail polisi, Tel Aviv ile Kudüs arasýndaki ana otoyolu trafiðe kapatan göstericilere tazyikli su ile müdahale etti, eylemcileri yerlerde sürükleyerek otoyoldan uzaklaþtýrdý.

Polisin müdahalesinin ardýndan otoyol yeniden trafiðe açýldý.

Tel Aviv'de de çok sayýda gösterici, kentin ana arteri Ayolon otoyoluna indi.

Ýsrail polisi, yargý düzenlemesi karþýtý protestolarda, kamu düzenini bozduklarý gerekçesiyle 24 kiþiyi gözaltýna aldý.

- GÖSTERÝCÝLER, ÝÞÇÝ SENDÝKASINDAN "GENEL GREV ÝLAN ETMESÝNÝ" ÝSTÝYOR

Ýsrail'in en büyük iþçi sendikasý Histadrut'un Tel Aviv'deki genel merkezinin önünde toplanan yüzlerce gösterici ise sendikaya "genel grev ilan etmesi" için çaðrý yaptý.

Protestocu gruplardan yapýlan yazýlý açýklamada, "Bizler, hükümetin darbesine karþý çýkan Ýsrail vatandaþlarý, ülkedeki en büyük iþçi örgütü Histadrut'u hükümet diktatörce yasalar çýkarýrken buna seyirci kalmamaya çaðýrýyoruz. Demokrasiye verilen bu zarar, hýzlý bir þekilde Ýsrail'deki iþçilerin haklarýna da zarar verecektir." ifadelerine yer verildi.

Meclis Genel Kurulunda gece saatlerinde yapýlan oturumda, Yüksek Mahkemenin hükümetin aldýðý kararlarý "kamu çýkarýna hizmet etmediði, çýkar çatýþmasý doðurduðu" gibi gerekçelerle "mantýk dýþý olduðunu" belirterek bozma yetkisini ortadan kaldýrmayý öngören yasa tasarýsý birinci oylamada kabul edilmiþti. Söz konusu yasa tasarýsýnýn yürürlüðe girebilmesi için yeniden Meclisteki ilgili komisyonda görüþülmesi, Genel Kurul'da ikinci ve üçüncü kez yapýlacak oylamalarda da kabul edilmesi gerekiyor.

- "AKLA YATKINLIK MADDESÝ"

Netanyahu hükümetinin, yoðun tartýþma ve kitlesel protestolara yol açan yargý düzenlemesine iliþkin Ýsrail Yüksek Mahkemesi'nin hükümet üzerindeki denetimini kýsýtlayacak kritik madde, Ýsrail Meclisi Genel Kurul'unda bu gece düzenlenen oturumdaki ilk oylamada kabul edilmiþti.

"Akla yatkýnlýk maddesi" þeklinde Ýsrail kamuoyunda tartýþýlan yasa tasarýsýndaki maddenin yürürlüðe girmesi için Mecliste üç oylamadan geçmesi gerekiyor.

Ýsrail Yüksek Mahkemesi, geçen yýl vergi suçlarýndan hüküm giyen, savcýlýkla yaptýðý anlaþma sonucu þartlý tahliyeyle serbest býrakýlan ve yeni hükümette Baþbakan Yardýmcýsý, Ýçiþleri ile Saðlýk Bakanlýðýna getirilen Ultra Ortodoks Þas Partisi lideri Arya Deri'nin "kabinede yer alamayacaðýna" hükmetmiþti.

Yüksek Mahkemedeki 11 yargýçtan 10'u ocak ayýnda "akla yatkýnlýk" maddesini gerekçe göstererek Deri'nin bakan olamayacaðý yönünde oy kullanmýþ, bunun üzerine Baþbakan Netanyahu, Deri'yi görevden almýþtý.

Netanyahu hükümetinin bu maddeyi geçirmesinin ardýndan Deri'ye kabinede yeniden görev verebileceði belirtiliyor.

- ERTELENEN YARGI DÜZENLEMESÝ

Ýsrail Adalet Bakaný Yariv Levin'in 5 Ocak'ta duyurduðu "yargý reformu", Yüksek Mahkemenin yetkilerini sýnýrlandýrma ve iktidarýn yargý atamalarýnda söz sahibi olmasý gibi deðiþiklikler içeriyor.

Netanyahu, ülke genelinde kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargý düzenlemesini 27 Mart'ta ertelediðini açýklamýþtý.

Ancak Netanyahu, 2023-2024 bütçesinin mayýs sonunda Meclisten geçmesinin ardýndan yargý düzenlemesini tekrar gündeme getireceklerini duyurmuþtu.