Tatar: AB'nin Kýbrýs'ta iki devletli çözümü kabul etmesi gerek
ABONE OL

Tatar, ABD merkezli yayýn kuruluþu Politico'ya konuþtu.

Ersin Tatar, Kýbrýs'ta "federal birleþmeye odaklanmýþ diplomasi döngüsüyle konuyu gözden kaçýrdýðýný" ifade ettiði AB'nin Ada'da iki devletli çözümü "kabul etmesi gerektiðini" vurguladý.

AB'nin "ayný þeyi yapmaya devam ettiðini ve hiçbir þeyin deðiþmediðini" belirten Tatar, "Federal uzlaþma planlarý 50 yýldýr tartýþýldý, hiçbir yere ulaþýlmadý. Birleþmiþ Milletler (BM) bunu biliyor, Avrupalýlar bunu biliyor ve her altý ayda bir ayný þeyi gündeme getiriyorlar; Kýbrýs'ta federal temelde uzlaþmanýn tartýþýlmasý için masaya oturmak gerekiyor." açýklamasýný yaptý.

Tatar, "Nasýl bize bu kadar saygýsýzlýk yapabilir ve ilerlemenin tek yolunun federal uzlaþma olduðuna ýsrar etmeye devam edebilirsiniz? (AB) Biraz daha orta noktada olmalýlar." ifadesini kullandý.

AB ve BM'nin bu yönde ifadelerinin, "tarafsýzlýklarýna gölge düþürdüðünü" kaydeden Tatar, "Onlarýn daha tarafsýz olmasýný bekliyoruz, fakat deðiller ve bu bizi üzüyor." diye konuþtu.

Tatar, "Biz burada (Kýbrýs'ta) yaþýyoruz, sorunu biliyoruz, birbirimizle yüzleþiyoruz ve gelecekte herhangi bir çözümün adil, uygulanabilir ve sürdürülebilir olmasýný istiyoruz. Bu yüzden, yolu açmak ve ileri giden yolu yapmak bize baðlý." dedi.

"Orasý bizim anavatanýmýz" dediði Türkiye'den ayrýlamayacaklarýný vurgulayan Tatar, KKTC'nin, yalnýzca Türkiye'nin askeri varlýðýyla "güvende hissettiðini" belirterek "Yalnýzca Türkiye'ye güveniyorum." açýklamasýnda bulundu.