Tatar tarihi adıma dikkati çekti: Türkiye'nin desteğinin meyvelerinden biri
ABONE OL

Rus haber ajansı TASS'ın haberine göre Rusya'nın GKRY Büyükelçiliğinden bir yetkili, "Çok yakın bir zamanda Lefkoşa şehrinin kuzeyinde konsolosluk hizmetleri vermeye başlayacağız. Çalışmalar düzenli şekilde yapılacak." açıklamasında bulundu.

Söz konusu adımın, Rusya'nın Kıbrıs'ın kuzeyinde yaşayan Rus vatandaşlarına yönelik yükümlülüklerini yerine getirmek için atılacağına işaret eden yetkili, ABD, İngiltere, Almanya, İtalya ve Fransa'nın uzun süredir Kıbrıs'ın kuzeyine yönelik konsolosluk hizmetleri verdiğini kaydetti.

KKTC'DEN İLK AÇIKLAMA

Rusya'nın adımının ardından KKTC'den önemli bir açıklama geldi. KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, "Rusya'nın KKTC'ye konsolosluk açma kararı bir yıldır konuşuluyor. Bu bir ofis olacak. Rusya KKTC'yi tanıdı olarak yorumlanmamalı." dedi.

ERSİN TATAR KRİTİK GELİŞMEYİ YORUMLADI

Konsolosluk kararıyla ilgili A Haber'e konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da kritik açıklamalarda bulundu. Tatar, Rusya'nın ilk önce konsolosluk hizmeti için bir bina tahsis etmesi gerektiğini ifade etti ve bu kararın Ukrayna Savaşı sonrası Kıbrıs Rum Kesimi'nin AB ile yakınlaşması sonrasında gerçekleşmesine dikkat çekti ancak bu olumlu kararın KKTC'nin başka emellere alet olmasına neden olmayacağının da altını çizdi.

TÜRKİYE'NİN VE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN DESTEĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

"Her ne kadar tanınmasak da ayrı bir devlet ve otorite var. 144 farklı ülkeden öğrenci KKTC'de eğitim görmektedir. Türkiye'nin tam desteğiyle Kıbrıs'ta bir çözüm olacaksa iki devlet olarak gerçekleşecektir. Türk askerinin de buradan çekileceği bir oyun vardı. Benim Cumhurbaşkanı olduğum süreçten sonra bu oyun sona ermiştir." diyen Tatar, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu noktada büyük desteğini vurguladı.

ERDOĞAN'IN "KKTC'NİN TANINMA ZAMANI GELMİŞTİR" AÇIKLAMASI

Tatar, "Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük desteğiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın New York'ta BM Genel Kurulu'nda "KKTC'nin tanınma zamanı gelmiştir." demesi ve Türk Devletler Teşkılatı'na gözlemci olarak katılmamız süreci hızlandırmıştır." diye ekledi.

Ersin Tatar "Doğu Akdeniz'de KKTC'nin egemen bir Türk devleti olarak kabul edilmesi açık ve net şekilde ortaya çıkmıştır. Rusya'nın bu adımı da bu siyasetin meyvelerinden biri olarak değerlendirilebilir. Tanınma adına bir adımdır." şeklinde konuştu.