Tatar'dan Ýsrail'e tepki: Gazze'ye yönelik saldýrýlar kabul edilemez
ABONE OL

Tatar, Ýsrail'in abluka altýndaki Gazze Þeridi'ne yönelik saldýrýlarý ve Þifa Hastanesine iliþkin iddialarýyla ilgili AA muhabirine açýklamalarda bulundu.

KKTC Cumhurbaþkaný Tatar, Ýsrail'in saldýrýlarýný büyük bir üzüntü ve endiþeyle izlediðini ve bunun "asla kabul edilemeyeceðini" söyledi.

"Yani bu kadar halkýn, çoluk çocuk, kadýnýn, sivil insanlarýn, masum insanlarýn bu þekilde periþan edilmeleri, saldýrýlarda ölmeleri, yaralanmalarý kabul edilemez. Orada yaþanan bir insan terörü ve bir bakýma soykýrýmý tabii ki de. Bu çaðda insanýn, hiçbir vicdanýnýn kabul etmediði bir olaydýr bu. Dolayýsýyla ben bu saldýrýlarý tasvip etmiyorum, tasvip etmem de mümkün deðil." diyen Tatar, bu olay ile Kýbrýs Türkü olarak, Türkiye'nin Kýbrýs'taki varlýðýnýn kendileri için ne kadar deðerli olduðunu gördüklerini dile getirdi.

Tatar, þöyle devam etti:

"Belli ki bazý milletler gerçekten insafsýz olabiliyorlar. Kendi bekalarý için baþkalarýný yok etmeye, baþkalarýna bu þekilde trajik bir þekilde her türlü kötülüðü ve insan haklarý ihlallerini yapmaya çok kolay hazýr olabildiklerini gördüm. O beni korkuttu, bu beni bir kez daha düþündürüyor, endiþelendiriyor."

Kýbrýs Türkünün 1960'lý yýllarda Gazze'de yaþananlara benzer bir þekilde katliamlara maruz kaldýðýný hatýrlatan Tatar, Kýbrýs'ta yaþanan katliamlarda dünya devletlerinin seyirci kaldýklarýný, Filistin'de benzer durumlarýn yaþandýðýný ve kendisinin bu saldýrýlar dolayýsýyla "hiç rahat" olmadýðýný kaydetti.

Tatar, insanlýðýn bu kadar yaþanmýþlýktan, tecrübeden ve deneyimden sonra daha insaflý ve insani olacaðý düþüncesi içerisinde olduðunu ama bütün bu olaylarýn yýllar evvel yaþananlarý tekrar kendilerine hatýrlattýðýný belirterek, "Çað deðiþti, insan deðeri arttý ama böyle bir þey olmasýnýn asla izahý yoktur." dedi.

Ýsrail'in Gazze'deki Þifa Hastanesine yönelik tehdidine iliþkin konuþan Tatar, geçen hafta bir hastaneye saldýrýldýðýný ve bine yakýn insanýn öldürüldüðü haberlerini anýmsatarak, baþka bir hastanenin doðrudan hedef gösterildiðini, hastanenin bombalanmasýnýn kabul edilemez olduðunu vurguladý.

KKTC Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, hastanede silahlanmýþ grup varlýðýna dair delil bulunmadýðýný, hastanede masum halk olduðunu söyledi.

  • Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaþkaný
  • Ersin Tatar
  • Gazze