Tayvan açýklamasý: Silah satýþýna devam etmeliyiz
ABONE OL

ABD'nin California eyaletinde Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile görüþen ABD Temsilciler Meclisi Baþkaný Kevin McCarthy, görüþmenin ardýndan beraberindeki milletvekilleri ile birlikte açýklamalarda bulundu. Ülkesinin Tayvan ile iþbirliðinin hiç olmadýðý kadar güçlü olduðunu belirten McCarthy, baðlarý daha da güçlendirmenin bazý yollarý olduðunu söyledi. Tsai ile gerçekleþtirilen temaslara atýfla "Görüþmelerimize dayanarak, birkaç eylemin gerekli olduðu açýk" diyen McCarthy, "Öncelikle, Tayvan'a silah satýþýna devam etmeli ve bu tür satýþlarýn Tayvan'a zamanýnda ulaþmasýný saðlamalýyýz. Ýkinci olarak, özellikle ticaret ve teknoloji alanýnda ekonomik iþbirliðimizi güçlendirmeliyiz. Üçüncüsü, ortak deðerlerimizi dünya sahnesinde tanýtmaya devam etmeliyiz" ifadelerini kullandý. Tarihin kritik bir döneminde yaþadýklarýný ve acilen harekete geçilmesi gerektiðini kaydeden McCarthy, "Otoriter liderlerin gereksiz çatýþmalarý kýþkýrtmak için þiddet ve korkuyu kullanmaya çalýþmasý nedeniyle, dünyadaki gerilimler Soðuk Savaþ'ýn sona ermesinden bu yana en yüksek noktasýnda" dedi. Ülkesi ve Tayvan'ýn barýþtan yana olduðunu kaydeden McCarthy, Tayvan ile Amerika arasýndaki dostluðun, özgür dünya için çok önemli bir mesele olduðunu ve ekonomik özgürlük, barýþ ve bölgesel istikrarý sürdürmek açýsýndan kritik önem taþýdýðýný da sözlerine ekledi.

"NÝYETÝMÝZ GERÝLÝMÝ TIRMANDIRMAK DEÐÝL"

Tayvan ile iliþkilerin Pekin yönetimi ile gerilimin týrmanmasýna neden olup olmadýðý ilgili bir soruya, "Hayýr, niyetimiz gerilimi týrmandýrmak deðil" yanýtýný veren McCarthy, barýþtan yana olduklarýný yineledi. Tayvan'ý ziyaret edip etmeyeceðine dair ilgili sorular karþýsýnda henüz böyle bir planýn gündemde olmadýðýný söyleyen McCarthy, ancak bunun böyle bir plan olmayacaðý anlamýna gelmediðinin altýný çizdi. Olasý bir Tayvan ziyaretini her iki partiden de temsilcilerle yapabileceðini söyleyen McCarthy, "Çin, bana nereye gidebileceðimi veya kiminle konuþabileceðimi söyleyemez" ifadelerini kullandý.

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, Tayvan ile diplomatik iliþkileri sürdüren Belize ve Guatemala'yý içeren 10 günlük Orta Amerika ziyareti öncesinde ABD'nin California eyaletinde ABD Temsilciler Meclisi Baþkaný Kevin McCarthy ile görüþmüþtü. Tsai'nin ziyareti, Tayvan'ýn topraklarýnýn bir parçasý olduðunu savunan Pekin yönetiminin tepkisini çekmiþti.