Tayvan: Ada çevresinde Çin'e ait 27 askeri hava aracý ve 13 gemi tespit edildi
ABONE OL

Bakanlýðýn, sosyal paylaþým sitesi X'teki hesabýndan yapýlan açýklamada, 27 hava aracýndan 9'unun, Tayvan Boðazý'nda taraflarýn etki alanlarýný sýnýrladýðý varsayýlan hava ve deniz hattýný geçtiði, Tayvan'ýn "Hava Savunma Tanýmlama Bölgesi (ADIZ)" ilan ettiði sahada uçtuðu belirtildi.

Açýklamada, "BZK-005" tipi silahsýz dronun Tayvan Boðazý'ndaki itibari "orta çizgiyi" geçtiði, ayný tipteki bir dron ile 2 "J-10" tipi savaþ uçaðý, 2 "H-6" tipi bombardýman uçaðý ve "Y-8 ASW" tipi deniz devriye, "KJ-500" tipi erken uyarý, "Y-9" tipi askeri nakliye uçaklarýnýn ADIZ'ýn güneybatýsýnda uçtuðu kaydedildi.

Bakanlýk, dün de akþamdan sabah saatlerine kadar Ada çevresinde Çin'e ait 22 askeri hava aracý ve 20 savaþ gemisinin tespit edildiðini bildirmiþti.

Uçuþlar ve gemi devriyeleri, ABD ve Kanada donanmalarýna ait 2 savaþ gemisinin Tayvan Boðazý'ndan geçmesinin ardýndan geldi.

ABD donanmasýna ait "Arleigh Burke" sýnýfý güdümlü füze taþýyan Ralph Johnson muhribi ile Kanada Kraliyet Donanmasýna ait "Halifax" sýnýfý Ottowa kruvaziyeri, 9 Eylül'de Tayvan Boðazý'ndan rutin geçiþ yapmýþtý.

Çin ordusu, geçiþin "gösteriþ amaçlý" olduðunu savunmuþ, gemilerin takip edildiðini, yasalara ve uluslararasý kurallara uygun tepkinin verildiðini bildirmiþti.

Geçiþin adýndan 11 Eylül'de Çin'in Þandong uçak gemisi, Tayvan'ýn güney ucundaki Eluanbi Burnu'na 60 deniz mili (yaklaþýk 111 kilometre) kadar yaklaþmýþtý.

Tayvan Adasý'ný topraklarýnýn parçasý, Tayvan Boðazý'ný da kara sularý olarak gören Çin, ABD'nin bölgedeki askeri varlýðýna karþý çýkýyor. ABD donanmasýnýn bölgedeki seyir ve keþif faaliyetleri, iki ülke arasýnda gerginliðe sebep oluyor.

Çin'in topraklarýnýn parçasý olduðunu savunduðu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduðu 1949'dan bu yana fiili baðýmsýzlýða sahip bulunuyor. Çin ana karasý ile Tayvan arasýnda iç savaþýn ardýndan ortaya çýkan ayrýlýk hala devam ediyor.

  • Askeri tehdit
  • Tayvan güvenliði