Tayvan: Ada çevresinde Çin'e ait 37 hava aracý ve 5 gemi tespit edildi
ABONE OL

Bakanlýk açýklamasýnda, 37 hava aracýnýn, Tayvan'ýn "Hava Savunma Tanýmlama Bölgesi" (ADIZ) ilan ettiði sahada uçtuðu belirtildi.

Açýklamada, 12 "J-10", 14 "J-16" savaþ uçaðý, 4 "H-6" bombardýman uçaðý, 2 "Y-20" havadan yakýt ikmal uçaðý, 2 "Y-9" nakil uçaðý, 2 "KJ-500" erken uyarý uçaðý ile "WZ-7" tipi silahlý dronun, ADIZ'ýn güneydoðu ve güneybatý bölümlerine girdiði kaydedildi.

Bakanlýk, dün gün içinde yaptýðý açýklamada söz konusu hava araçlarýnýn uzun mesafe keþif eðitimi sýrasýnda Ada'nýn "hava sahasýna" girdiðini bildirmiþti. Açýklamada, Tayvan ordusunun, hava araçlarýný tespit-takip vasýtalarý ve karaya konuþlu füze sistemleriyle takip ettiði belirtilmiþti.

Hava sahasý, uluslararasý hukukta kýyýdan 22 kilometre mesafedeki kara sularý üzerindeki hava sahasýný içine alan bölgeyi tanýmlýyor. Uluslararasý hukukta tanýmý bulunmayan Hava Savunma ve Tanýmlama Sahasý (ADIZ) ise tek taraflý ilan ediliyor. Tanýmlama sahasý, tanýmlý hava sahasýný ihlal niyeti olmayan sivil uçaklarý kapsamýna almýyor ancak bölgeye giren askeri uçaklar, potansiyel tehdit olarak deðerlendirilip uyarýlýyor.

Uçuþlar ve gemi devriyelerinin, ABD'nin Tayvan'daki defakto büyükelçiliði niteliðindeki Amerikan Enstitüsünün Baþkaný Laura Rosenberger'in Ada'yý ziyaret ettiði günlere denk gelmesi dikkati çekti.

Rosenberger, hafta baþýnda Tayvan medyasýna yaptýðý açýklamada, ABD'nin Tayvan Boðazý'nda barýþ ve istikrarýn devamýný istediði, Ada'nýn öz-savunmasýna destek için silah satýþýný sürdüreceðini ifade etmiþti.

- ABD ÝLE ÇÝN ARASINDA TAYVAN GERÝLÝMÝ

ABD'nin diplomatik olarak tanýmadýðý Tayvan ile üst düzey ziyaretler ve silah anlaþmalarýyla gayrý resmi iliþkilerini sürdürmesi, Ada'yý topraklarýnýn parçasý olarak gören Çin'in tepkisini geçiyor.

Önceki ABD Temsilciler Meclisi Baþkaný Nancy Pelosi'nin Aðustos 2022'de Tayvan'a yaptýðý ziyaret, Washington ile Pekin arasýnda krize yol açmýþtý. Çin ordusu, ziyaretin ardýndan Ada çevresinde fiili abluka oluþturan askeri tatbikatlar düzenlerken, gerçek silah ve mühimmatýn kullanýldýðý tatbikatlarda Çin ana karasýndan ateþlenen güdümlü füzeler, Tayvan yakýnlarý sularýna düþmüþtü.

Çin, ziyaretin ardýndan Tayvan çevresindeki uçak ve gemi devriyelerini artýrarak, ADIZ'ý ve Tayvan Boðazý'nda taraflarýn etki alanlarýný sýnýrladýðý varsayýlan "orta çizgi"yi geçtiði uçuþlarý düzenli hale getirmiþti.

Çin ordusu, Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in nisan ayý baþýnda Orta Amerika ülkeleri Guatemala ve Belize'yi ziyaretlerinin ertesinde ABD'ye "transit ziyaret" yaparak Temsilciler Meclisi Baþkaný Kevin McCarthy ile görüþmesinin ardýndan da Ada çevresinde 3 gün süren askeri tatbikat düzenlemiþti.

Çin'in topraklarýnýn parçasý olduðunu savunduðu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduðu 1949'dan bu yana fiili baðýmsýzlýða sahip bulunuyor. Çin ana karasý ile Tayvan arasýnda iç savaþýn ardýndan ortaya çýkan ayrýlýk hala devam ediyor.

Pekin, "Tek Çin" ilkesini vurgulayarak Tayvan'ýn dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliþkiler kurmasýna, Birleþmiþ Milletler ve diðer uluslararasý kuruluþlarda temsil edilmesine karþý çýkýyor, kendisini tanýyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik iliþkileri kesmesini þart koþuyor.