Tayvan: Ada çevresinde Çin'e ait 49 askeri hava aracý ve 26 gemi görüldü
ABONE OL

Tayvan Savunma Bakanlýðýnýn X sosyal medya platformundaki hesabýndan yapýlan açýklamada, son 24 saatte 49 askeri hava aracýnýn Ada çevresinde uçtuðu, bunlardan 35'inin Tayvan Boðazý'ndaki itibari "orta çizgi"nin ötesine geçtiði ve Tayvan'ýn "Hava Savunma Tanýmlama Bölgesi (ADIZ)" ilan ettiði sahada uçtuðu kaydedildi.

Bakanlýðýn yayýmladýðý haritada hava araçlarýnýn Tayvan'ýn kuzey ucundaki Keelung iline 40 deniz mili (74,08 kilometre), güney ucundaki Pingtung iline ise 57 deniz mili (105,5 kilometre) kadar yaklaþtýðý görüldü.

Öte yandan Ada çevresinde 19'u Çin donanmasýna, 7'si Çin sahil güvenliðine ait 26 geminin de tespit edildiði kaydedildi.

Tayvan Boðazý'nda "orta çizgi", taraflarýn etki alanlarýný sýnýrladýðý varsayýlan hava ve deniz hattýný ifade ediyor.

- ÇÝN, ADA'YI ABLUKAYA ALAN ASKERÝ TATBÝKAT YAPIYOR

Uçuþlar ve gemi devriyeleri, Çin'in dün Ada çevresinde baþlattýðý askeri tatbikatýn parçasýný oluþturuyor.

Pekin yönetimi, Tayvan'ýn yeni lideri Lai Ching-te'nin göreve baþlamasýndan 3 gün sonra Ada çevresinde askeri tatbikata baþladýðýný duyurmuþtu.

Çin Halk Kurtuluþ Ordusunun Doðu Cephesi Komutanlýðý, "Müþterek Kýlýç-2024A" adý verilen 2 gün sürecek tatbikatýn, Tayvan Boðazý, Tayvan Adasý'nýn kuzey, güney ve doðu bölgeleri ile ana kara yakýnýndaki Kinmen, Matsu, Vuçiü ve Dongyin adalarý çevresinde yürütüleceðini bildirmiþti.

Çin ordusunun kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinden birliklerin katýldýðý tatbikatýn, "baðýmsýzlýða yönelik eylemleri cezalandýrma" ve "dýþ güçlerin müdahalesine karþý uyarý" amaçlý olduðu vurgulanmýþtý.

Tayvan Savunma Bakanlýðý ise yayýmladýðý açýklamada, tatbikatý kýnayarak, bunun, "Çin'in saldýrgan askeri zihniyetini gözler önüne serdiðini", "bölgesel barýþ ve istikrara zarar vereceðini" ifade etmiþti.

- LAÝ'NÝN YEMÝN TÖRENÝNÝN ARDINDAN GELDÝ

Tayvan'ýn çevresinde abluka oluþturan tatbikat, Ada'daki hükümetin yeni seçilen lideri Lai Ching-te'nin 20 Mayýs'taki yemin töreninin ardýndan geldi.

Tayvan'da 13 Ocak'taki baþkanlýk seçimini kazanan iktidardaki Demokrat Ýlerici Partinin (DPP) adayý Lai Ching-te, bu hafta baþýnda yemin ederek görevine baþlamýþtý.

Pekin yönetimi, Tayvan'daki iktidar partisi DPP'yi "baðýmsýzlýk yanlýsý", partinin lideri Lai'yi ise "iflah olmaz bir ayrýlýkçý" olarak görüyor.

Çin'in topraklarýnýn parçasý olduðunu savunduðu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili baðýmsýzlýða sahip bulunuyor. Çin ana karasý ile Tayvan arasýnda iç savaþýn ardýndan ortaya çýkan ayrýlýk ve egemenlik ihtilafý sürüyor.

Son yýllarda Tayvan üzerindeki askeri baskýyý artýran Pekin yönetimi, Ada'nýn ana kara ile yeniden birleþmesi için gerekirse güç kullanýmýný dýþlamayacaðýný vurguluyor.