Tayvan-Çin gerilimi týrmanýyor! Çok sayýda hava aracý ve savaþ gemisi bölgede
ABONE OL

Bakanlýðýn sosyal paylaþým sitesi X'teki hesabýndan yapýlan açýklamada, 43 hava aracýndan 37'sinin, Tayvan Boðazý'nda taraflarýn etki alanlarýný sýnýrladýðý varsayýlan hava ve deniz hattýný geçtiði, Tayvan'ýn "Hava Savunma Tanýmlama Bölgesi (ADIZ)" ilan ettiði sahada uçtuðu belirtildi.

Açýklamada, 4 "J-10" tipi savaþ jetinin Tayvan Boðazý'ndaki itibari "orta çizgiyi" geçtiði, 6 "SU-30", 16 "J-16" tipi savaþ jeti, 4 "H-6K" tipi stratejik bombardýman, 2 "KJ-500" tipi erken uyarý, 2 "Y-20" tipi yakýt ikmal, "Y-8" tipi deniz devriye ve "Y-9" tipi askeri nakliye uçaklarý ile "WZ-7" tipi silahlý dronun ise ADIZ'ýn güneybatýsýnda uçtuðu kaydedildi.

Çin'e ait 7 savaþ gemisinin de Ada çevresinde görüldüðü belirtilen açýklamada, uçaklarýn ve gemilerin, "savaþ uçaklarý, devriye gemileri ve füze sistemleriyle takip edildiði" aktarýldý.

Çin ordusu, ABD Temsilciler Meclisi Baþkaný Nancy Pelosi'nin Aðustos 2022'de Tayvan'ý ziyaretinin ardýndan Ada çevresindeki askeri devriye faaliyetlerini ve ADIZ ile "orta çizgiyi" geçtiði uçuþlarý düzenli hale getirmiþti.

Sayýca fazla askeri aracýn hareketliliði, en son 27 Ekim'de Ada çevresinde 35 hava aracý ve 15 gemi tespit edildiðinde görülmüþtü.

Çin, Tayvan Adasý'ný topraklarýnýn parçasý, Tayvan Boðazý'ný da kara sularý olarak görüyor ve Ada'nýn ana kara ile yeniden birleþmesi için gerekirse güç kullanýmýný dýþlamayacaðýný vurguluyor.

Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduðu 1949'dan bu yana fiili baðýmsýzlýða sahip bulunuyor. Çin ana karasý ile Tayvan arasýnda iç savaþýn ardýndan ortaya çýkan ayrýlýk halen devam ediyor.

  • tayvan-çin gerilimi
  • hava aracý tespiti
  • savaþ gemisi gözlemi