Tayvan duyurdu! Ada çevresinde tespit edildi... Çin'e ait
ABONE OL

Tayvan Savunma Bakanlýðýnýn sosyal paylaþým sitesi X'teki hesabýndan yapýlan açýklamaya göre, balonlar, dün öðle saatlerinde, Ada'nýn kuzey ucundaki Keelung þehrinin batýsýnda 23 bin ila 25 bin fitte tespit edildi.

Tayvan Boðazý'nda taraflarýn etki alanlarýný sýnýrladýðý varsayýlan hava ve deniz hattý olan "orta çizgi"yi geçen balonlardan bir tanesi Ada'nýn üzerinden, ikisi ise kuzeyinden doðuya yönelerek gözden kayboldu.

Bakanlýk, ayrýca, bugün sabah saatlerinden itibaren Çin ordusuna ait 15 askeri hava aracý ve 4 savaþ gemisinin Ada çevresinde görüldüðünü bildirdi.

Tayvan'da 13 Ocak'ta yapýlacak seçimler öncesinde Çin'e ait yüksek irtifa balonlarýnýn Ada çevresinde faaliyetinin arttýðý gözleniyor.

Savunma Bakanlýðýn paylaþýmlarýnda ilk kez anýldýðý 17 Aralýk 2023'ten bu yana Ada çevresinde görülen yüksek irtifa balonlarýnýn sayýsý 30'a ulaþtý.

- YILBAÞINDAN BU YANA HER GÜN RAPOR EDÝLDÝ

Yýlbaþýndan bu yana her gün en az bir Çin balonunun uçuþu rapor edildi.

Balonlarýn elektronik istihbarat donanýmlarýný taþýdýðýndan þüphelenilirken, uçuþlar, Pekin yönetiminin seçim sürecinde anlýk istihbarat toplama çabasýna hýz verdiðinin iþareti olarak yorumlanýyor.

Öte yandan, balonlarýn faaliyetinin artmasý, Pekin'in seçim sürecinde Ada halkýný etkilemeye, egemenlik iddiasýný vurgulamaya yönelik bir eylem olarak da deðerlendiriliyor.

Çin Dýþiþleri Bakanlýðý sözcüleri, balonlarýn varlýðýna dair sorulara, "durumdan haberdar olmadýklarý, konunun dýþ iliþkilerle ilgisinin olmadýðý" yanýtýný veriyor.

- ADA'DA KRÝTÝK SEÇÝM HAFTASI

Tayvan'da 13 Ocak'ta liderlik ve yasama meclisi seçimleri yapýlacak. Ada'daki hükümetin mevcut lideri Tsai Ing-wen'in iktidarda iki dönemini tamamlayacak olmasý dolayýsýyla aday olamayacaðý seçimlerde, Tayvan'ýn gelecek 5 yýldaki lideri ve hükümeti belirlenecek.

Ýktidardaki Demokratik Ýlerici Partinin (DPP) adayý, Tayvan Baþkan Yardýmcýsý Lai Ching-te'nin, favori görüldüðü seçimi kazanmasý halinde Çin ile süregelen gerilimli iliþkilerin devam edeceði öngörülüyor.

Seçim sürecinde bazý Çinli yetkililer, "baðýmsýzlýk yanlýsý" ve "ayrýlýkçý" olarak niteledikleri Lai'nin seçimi kazanmasý halinde "çatýþma ve savaþ riskinin artacaðýný" ima eden açýklamalar yapmýþtý.

Çin'in, topraklarýnýn parçasý olduðunu savunduðu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili baðýmsýzlýða sahip bulunuyor. Çin ana karasý ile Tayvan arasýnda iç savaþýn ardýndan ortaya çýkan ayrýlýk hala sürüyor.

Son yýllarda Tayvan üzerindeki askeri baskýsýný artýran Pekin yönetimi, Ada'nýn ana kara ile yeniden birleþmesi için gerekirse güç kullanýmýný dýþlamayacaðýný vurguluyor.