'Tayvan teknoloji tedarik zincirinde dünyanýn en önemli ülkesi'
ABONE OL

Berlin'de her yýl düzenlenen Avrupa'nýn en büyük tüketici elektroniði fuarý IFA 2023, çeþitli teknoloji konularýnýn tartýþýldýðý programlar ile devam ediyor.

Fuarda "Teknolojik Silahlanma Yarýþý ve Küresel Çip Üstünlüðü Mücadelesi" adlý programda konuþan Chip War (Çip Savaþý) kitabý yazarý Chris Miller, çiplerin ilk olarak 1950'li yýllarda savunma sanayisinde kullanýlmaya baþlandýðýný söyledi.

Çiplerin askeri teknolojilerde büyük bir dönüþüme neden olduðunun altýný çizen Miller, akýllý füzelerden uydulara kadar pek çok teknolojinin çipler sayesinde mümkün olduðunu söyledi.

- "ORDULAR YAPAY ZEKAYI HER SÝLAHA YERLEÞTÝRMEK ÝSTÝYOR"

Miller, Uzak Doðu'da Çin, Japonya ve Tayvan gibi ülkelerin yeni dönem savaþ tarzýna uyum saðlamak için savunma harcamalarýný artýrdýðýna dikkati çekerek, "Çipler ordular için bugüne kadar olduðundan daha önemli hale geldi. ABD önümüzdeki yýllarda savaþ sahasýnda daha fazla veri, iletiþim araçlarý ve sensörlerin kullanýlacaðýný öngörüyor. Bu yüzden çip ve veri merkezleri yatýrýmlarý giderek artýyor. Ordular yapay zekayý hemen hemen her silahýna ve aracýna yerleþtirmek için hamleler yapýyor." dedi.

Çiplerin öneminin artmasý ile birlikte politika malzemesi haline geldiðini söyleyen Miller, ülkeler arasýndaki çip rekabetinin bütün dünyadaki elektronik cihazlarý etkilediðini söyledi.

Miller, son 10 yýlda yapay zekada en büyük geliþmenin algoritmalar veya veri setleri deðil çipler olduðunun altýný çizerek, "Çipler her 2 yýlda bir 2 kat daha iyi performans sergiler hale geliyor. Yapay zeka 10 yýl öncesine göre 16 kat daha güçlü iþleme gücüne sahip durumda.

Bu tarz bir geliþme diðer alanlarda yok. Bilgisayar mühendislerinin 16 kat daha zeki hale geldiðinden bahsedemeyiz mesela. Yapay zekanýn geliþimini çip sektöründeki hýzlý ilerleme saðladý." yorumunu yaptý.

Yapay zeka geliþiminde kullanýlan çiplerde Amerika, Japonya, Kore, Tayvan ve Hollanda'nýn hakimiyeti bulunduðunu vurgulayan Miller, bu ülkelerin katkýsý olmadan hiç bir ülkenin çip geliþtiremeyeceðini söyledi.

- "ÇÝP ÜRETEN MAKÝNELER ÝNSANLIK TARÝHÝNÝN EN KOMPLEKS MAKÝNELERÝ"

Miller, çip yapmak için üretilen makinelerin insanlýk tarihi boyunca üretilen en kompleks makineler olduðunun altýný çizerek, "Çip üretimine geldiðimiz zaman bir ülkedeki bir þirketin büyük bir üstünlük saðladýðýný görüyoruz.

Sadece Tayvan, çiplerinin yüzde 92'sini üretiyor. Bu çipler arabalardan telefonlara kadar günlük hayattaki bütün cihazlarda kullanýyor. Bu da Tayvan'ý teknoloji tedarik zinciri için dünyanýn en önemli ülkesi haline getiriyor." deðerlendirmesinde bulundu.

- DEVLERÝN ÇÝP KAVGASI

AA muhabirinin derlediði bilgiye göre, geçen yýl 27-28 Temmuz'da ABD Kongresi'nden geçen "Çip ve Bilim Yasasý" ile ABD, çip üretiminde yerlilik vurgusunu artýrmýþtý. ABD Baþkaný Joe Biden, yarý iletken sektörünü desteklemek için 52 milyar dolarlýk doðrudan finansman saðlanacaðýný duyurmuþtu.

ABD ayrýca, 2022 yýlýnda Çin'in askeri gücü için ihtiyaç duyulan kritik teknolojilere eriþimini engellemek amacýyla geliþmiþ çiplerin ülkeye ihracatýna yönelik yeni kýsýtlamalar getirmiþti.

Tüm bu geliþmelerin ardýndan Çin ise Aðustos 2023'te çip üretimini etkileyecek bir karar alarak çip üretiminde önemli ham maddeler olan galyum ve germanyuma ihracat kýsýtlamasý getirmiþti.

  • Tayvan
  • çip üretimi
  • teknoloji tedarik zinciri