Tayvan ülkesinin etrafýnda Çin'e ait 42 askeri araç tespit ettiðini açýkladý
ABONE OL

Bakanlýðýn, sosyal paylaþým sitesi X'teki hesabýndan yapýlan açýklamada, 22 hava aracýndan 13'ünün, Tayvan Boðazý'nda taraflarýn etki alanlarýný sýnýrladýðý varsayýlan hava ve deniz hattýný geçtiði ve Tayvan'ýn "Hava Savunma Tanýmlama Bölgesi (ADIZ)" ilan ettiði sahada uçtuðu belirtildi.

Açýklamada, "BZK-005" tipi silahsýz dronun Tayvan Boðazý'ndaki itibari "orta çizgiyi" geçtiði, 10 "J-10" tipi savaþ uçaðý ile "Y-8 EW" ve "KJ-500" tipi erken uyarý uçaklarýnýn ADIZ'ýn güneybatýsýnda uçtuðu kaydedildi.

Bakanlýk, dün gün içinde Çin'e ait 13 askeri hava aracýnýn görüldüðünü, Þandong uçak gemisinin Ada'nýn güney ucundaki Eluanbi Burnu'nun 60 deniz mili (yaklaþýk 111 kilometre) açýðýndan geçtiðini bildirmiþti.

Uçuþlar ve gemi devriyeleri, ABD ve Kanada donanmalarýna ait 2 savaþ gemisinin 9 Eylül'de Tayvan Boðazý'ndan geçmesinin ardýndan geldi.

ABD donanmasýna ait "Arleigh Burke" sýnýfý güdümlü füze taþýyan Ralph Johnson muhribi ile Kanada Kraliyet Donanmasýna ait "Halifax" sýnýfý Ottowa kruvaziyeri, 9 Eylül'de Tayvan Boðazý'ndan rutin geçiþ yapmýþtý.

- ÇÝN, ABD'NÝN BÖLGEDEKÝ ASKERÝ VARLIÐINA KARÞI ÇIKIYOR

Çin ordusu, geçiþin "kamuoyuna gösteriþ" olduðunu savunmuþ, gemilerin takip edildiðini, yasalara ve uluslararasý kurallara uygun tepkinin verildiðini bildirmiþti.

Tayvan Adasý'ný topraklarýnýn parçasý, Tayvan Boðazý'ný da kara sularý olarak gören Çin, ABD'nin bölgedeki askeri varlýðýna karþý çýkýyor. ABD donanmasýnýn bölgedeki seyir ve keþif faaliyetleri, iki ülke arasýnda gerginliðe sebep oluyor.

Çin'in topraklarýnýn parçasý olduðunu savunduðu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduðu 1949'dan bu yana fiili baðýmsýzlýða sahip bulunuyor. Çin ana karasý ile Tayvan arasýnda iç savaþýn ardýndan ortaya çýkan ayrýlýk hala devam ediyor.

  • tayvan savunma
  • bakanlýk
  • askeri hava araçlarý