Tayvan yerli ÝHA'lar için düðmeye bastý
ABONE OL

"taiwannews.com"un ismi açýklanmayan bir askeri yetkiliye dayandýrdýðý haberine göre, Tayvan Savunma Bakanlýðýnýn 2025 bütçesine, yerli Type-1, Type-2 ÝHA'larýn seri üretimi için gerekli tahsisat eklenecek.

Ordunun deniz ve hava muharebe yeteneklerinin geliþtirilmesine yönelik özel bir bütçe kapsamýnda yer alan Chien Hsiang antiradyasyon ÝHA'larýn seri üretim planý da 2025'te tamamlanacak.

Type-1, Type-2 ile Chien Hsiang tipi ÝHA'lar Tayvan Ulusal Chung-Shan Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (NCSIST) tarafýndan tasarlandý.

Type-1 ve Type-2 ÝHA'lar düþman zýrhlý araçlarýna karþý kullanýlýrken, Chien Hsiang ÝHA'lar karada konuþlu ve gemilerdeki radar istasyonlarýný imha etmek üzere geliþtirildi.

NCSIST'in verilerine göre, tek asker tarafýndan kullanýlabilen Type-1'in uçuþ süresi yaklaþýk 15 dakika, güdümlü kontrol menzili de 10 kilometrenin üstünde.

Type-1'den daha uzun menzilli Type-2 ÝHA'lara ise görüntü, kýzýlötesi ve mikrodalga hedefleme sistemlerini kullanarak uzun menzilli keþif ve saldýrý görevleri verilebiliyor.

Type-2, kara araçlarý ve gemilere monte edilebilen çoklu fýrlatma sistemleriyle münferit ve sürü saldýrýlarý için kullanýlabiliyor.

- ÇÝN ÝLE EGEMENLÝK ÝHTÝLAFI ÝÇÝNDEKÝ TAYVAN'IN ÝHA PROGRAMI

Ocak 2023'te, Tayvan makamlarý, artan savunma tehditlerine karþý 3 bin yeni ÝHA'dan oluþan bir filo kurulmasýnýn planladýðýný bildirmiþti.

ABD yönetimi ise 19 Haziran'da, Tayvan'a yönelik savaþ baþlýklý 291 adet "Altius-600M" kamikaze dron sistemi, "uzun menzilli gezici mühimmat" olarak bilinen 720 adet "Switchblade"i içeren 360 milyon dolarlýk yeni bir silah satýþýnýn onaylandýðýný açýklamýþtý.

  • Tayvan savunma
  • insansýz hava araçlarý
  • Chien Hsiang