Tayvan'ý ziyaret eden ABD'li senatör, ''silah satýþýný hýzlandýrma'' sözü verdi
ABONE OL

Tayvan ajansý CNA'nýn haberine göre Cumhuriyetçi Partili Kuzey Dakota Senatörü Hoeven, Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile görüþtü.

Senatör Hoeven, görüþmede, Çin'in son dönemde Ada'ya yönelik askeri tehdit ve baskýlarýný artýrmasýndan endiþe duyduklarýný belirleterek, Tayvan'ýn ABD'den satýn aldýðý silah sistemlerinin teslimatýný hýzlandýrmak için çalýþacaðýný ifade etti.

ABD'nin Tayvan'ýn kendisini savunma kapasitesini saðlamak için desteklemeyi sürdüreceðini dile getiren Hoeven, "Omuz omuza vermemiz, barýþ ve refahýn korunmasýna yönelik caydýrýcýlýðý saðlamýz büyük önem taþýyor." dedi.

Hoeven'ýn üyesi olduðu Komite, ABD'den savunma sanayi satýþlarýnda teslimatý için son onay yetkisine sahip bulunuyor.

ABD'nin Tayvan'a satýþý için anlaþmaya vardýðý 21 milyar dolarlýk savunma alýmý halen Kongre onayý bekliyor.

Washington'ýn Tayvan'a silah satýþlarý, Ada'yý topraklarýnýn parçasý olarak gören Çin'in tepkisine sebep oluyor. Pekin yönetimi, daha önce silah satýþlarý nedeniyle Lockheed Martin, Raytheon ve Boeing Defence gibi ABD'li savunma þirketlerini yaptýrým listesine almýþtý.

Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduðu 1949'dan bu yana fiili baðýmsýzlýða sahip bulunuyor. Çin ana karasý ile Tayvan arasýnda iç savaþýn ardýndan ortaya çýkan ayrýlýk hala devam ediyor.

Pekin, "Tek Çin" ilkesini vurgulayarak Tayvan'ýn dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliþkiler kurmasýna, Birleþmiþ Milletler ve diðer uluslararasý kuruluþlarda temsil edilmesine karþý çýkýyor, kendisini tanýyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik iliþkileri kesmesini þart koþuyor.