Türkiye önemli katký saðlayacak! TCG Kuþadasý ve TCG Kumkale gemileri Katar'a gidiyor
ABONE OL

Muðla'nýn Marmaris ilçesindeki Aksaz Deniz Üssü'nde, TCG Kuþadasý ve TCG Kumkale gemilerinin Katar Türk Deniz Unsur Komutanlýðý emrinde görevlendirilmesi dolayýsýyla tören düzenlendi.

Saygý duruþunda bulunulup Ýstiklal Marþý'nýn okunmasýyla baþlayan törende, gemilerin tarihçesi ve konuþlanma yeri deðiþikliði hakkýnda bilgi aktarýldý.

Deniz Kuvvetleri Komutaný Oramiral Ercüment Tatlýoðlu, konuþmasýnda, Türk Deniz Kuvvetlerinin insanlýðýn huzur ve refahý için küresel tehlikelerin bertaraf edilmesi, Türkiye'nin deniz hak ve menfaatlerinin korunmasý maksadýyla yürüttüðü harekatlarda baþarý ve yeterliliðini tüm dünyaya kanýtladýðýný söyledi.

Deniz Kuvvetlerinin köklü tarihi, yetenekli personeli, üstün teknolojisiyle elde ettiði baþarýlarla dünyanýn önde gelen deniz güçlerinden biri olduðunu vurgulayan Tatlýoðlu, "Deniz Kuvvetlerimiz mavi vatanýmýzdaki hak ve menfaatlerimizi azim ve karalýlýkla korumaya, üstlendiði uluslararasý görevler ile bölge ve dünya barýþýna önemli katkýlar saðlayarak þanlý bayraðýmýzý dalgalandýrmaya devam etmektedir. Bahriyemiz yalnýzca çevre denizlerimizde deðil dünya denizlerinde de söz sahibi olan, küresel deniz güvenliðine katký saðlayan, ülke diplomasisini deniz unsurlarýyla destekleyen, milli silah ve sistemlerin kendi ihtiyaçlarý doðrultusunda üretilmesine öncülük eden bir kuvvet haline gelmiþtir." diye konuþtu.

Tatlýoðlu, Türkiye'nin ortak tarihi ve kültürel deðerlere sahip olduðu dost ve kardeþ Katar ile tüm Körfez bölgesinin huzur ve esenliðine büyük önem verdiðini dile getirdi.

Türkiye-Katar ikili askeri iliþkileri kapsamýnda, bölgesel barýþa katký saðlamak amacýyla Ekim 2015'te Tarýk Bin Ziyad kýþlasýnda konuþlanan Türk Kara Unsur Komutanlýðý'nýn Aralýk 2017'den itibaren Katar Türk Birleþik Müþterek Kuvvet Komutanlýðý adýyla askeri eðitim, yardým ve danýþmanlýk faaliyetlerine baþarýyla devam ettiðini belirten Tatlýoðlu, þunlarý kaydetti:

"Bu kuvvete Katar'da yeni oluþturulan Deniz Unsur Komutanlýðý emrinde görev yapacak TCG Kuþadasý ve TCG Kumkale gemilerinin de katýlmasýyla icra edilen söz konusu faaliyetlere önemli katký saðlanacaktýr. Türkiye-Katar arasýndaki müstesna iliþkiler deniz güvenliði ve karþýlýklý iþbirliði kapsamýndaki bu görevin katkýsýyla daha da geliþecektir. Türk Silahlý Kuvvetlerinin müþterek yaptýðý çalýþmalar, eðitimler, tatbikatlar ortak bilgi tecrübe ve yetenekleri olabildiðince üst düzeye çýkarmaktadýr. Deniz Kuvvetlerimizin önümüzdeki dönemde sunacaðý katkýlar, bu seviyeyi daha da yukarýya taþlayacaktýr."

TCG Kuþadasý Komutaný Üsteðmen Fatih Efe, TCG Kuþadasý ile TCG Kumkale'nin Katar'da konuþlanmasýnýn iki ülke arasýndaki dostluk iliþkisinin somut göstergesi olduðunu dile getirdi.

Türkiye ile Katar'ýn tarihi ve kültürel baðlarý olan dost ülkeler olduðunu vurgulayan Efe, "Bu baðlar ortak deðerlerimiz ve hedeflerimiz doðrultusunda daha da güçlenmektedir. Katar'da konuþlanacak olan gemilerimiz bölgesel istikrarýn korunmasý ve ortak güvenliðimizin güçlenmesine önemli katýklarda bulunacaktýr. Ýki gemi uluslararasý iþbirliðimizin ve dostane iliþkilerimizin bir simgesi olarak bölgesel barýþ ve güvenliðin teminatý olacaktýr." ifadelerini kullandý.

Konuþmalarýn ardýndan gemi personeli ile fotoðraf çektiren Tatlýoðlu, gemileri ziyaret ederek personele görevlerinde baþarýlar diledi.