Türkiye'nin kararlý duruþu sonuç verdi! Terör örgütü PKK Suriye'deki sözde seçimi ertelemek zorunda kaldý
ABONE OL

Suriye'de iþgal ettiði topraklarda sözde yerel seçim yapmayý planlayan terör örgütü PKK/YPG, Türkiye'nin bölgede bir terör devleti kurulmasýna izin verilmeyeceði uyarýlarýnýn ardýndan, sözde seçimi ertelemek zorunda kaldý.

Örgütün sözde sivil yönetiminin Facebook hesabýndan yapýlan paylaþýmda, iþgali altýndaki bölgede daha önce 11 Haziran'da yapýlacaðý ilan edilen sözde yerel seçimin, 18 Aðustos'a ertelendiði duyuruldu.

Terör örgütü, Rakka, Deyrizor, Halep ve Haseke dahil toplam 4 ili, ayrýca El-Cezire (Haseke ve Kamýþlý), Deyrizor, Rakka, El-Furat (Aynularap), Münbiç ve Afrin-El-Þehba ile Tabka bölgelerini kapsayacak sözde seçimle kendine meþruiyet kazandýrma çabasýna girmiþti.

Örgütün arayýþlarý, Suriye'de silah zoruyla bastýrdýðý Kürt siyasi gruplarý baþta olmak üzere Suriye içerisinden de tepki görmüþtü.

TÜRKÝYE'NÝN KARARLI DURUÞU SONUÇ VERDÝ

Türkiye, ilk olarak 30 Mayýs'ta yapýlmasý planlanan yerel seçim kararýna sert tepki gösterdi. Suriye'nin kuzeyinde kurulmaya çalýþýlan PKK yönetiminde olacak bir devletin engellenmesi için her türlü giriþim yapýldý. 2015 yýlýnda kabul edilen BMGK'nýn 2254 sayýlý kararýna karþý atýlan "yerel seçim" adýmýný PYD/YPG ertelemek durumunda kaldý. Cezire, Deyr Ez Zor, Rakka, Tabka, Fýrat, Münbiç ve Afrin'in Þehba bölgelerinde yapýlmasý planlanan yerel seçim, yoðun dýþ baskýlardan dolayý 11 Haziran 2024'e ertelendi. Türkiye itirazlarýna devam etti ve gerekli diplomatik görüþmeler yapýldý. Türkiye'nin sýnýr güvenliði ve bölge halkýnýn huzuru için atýlmasý gereken her adým atýldý. Türkiye'nin son ana kadar olmamasý için mücadele verdiði sözde "yerel seçim" bir kez daha ertelendi ve 11 Haziran'da yapýlmama kararý alýndý. Türkiye'nin kararlý tavrýný gören bölgedeki aþiret, kabile ve topluluklar da PYD/YPG'nin seçim kararýný protesto etti.

SÖZDE "YEREL SEÇÝM" ÝÇÝN DESTEK GÖREMEDÝLER

Ýlk boykot açýklamasý Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nden (ENKS) geldi. Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) de seçimlere katýlmayacaðýný açýkladý. Diðer siyasi yapýlar da boykot kararýna destek verdi. Türkiye'nin karþý çýkmasý ile bölgede oluþan güç birliði, uluslararasý mecralarda da karþýlýk buldu. Sözde "seçime" karþý bölgede baþlayan protestolarýn artmasý ile ABD de tavrýný belli etti. ABD Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcü Yardýmcýsý Vedant Patel, 11 Haziran'da düzenlenecek "sözde" yerel seçimlere iliþkin adil, serbest ve þeffaf bir seçim ortamýnýn bulunmadýðý deðerlendirmesini yaptý. Planladýklarý "yerel seçim" için ABD'nin de desteðini göremeyen PYD/YPG'de iç çatýrdamalar baþladý. Hiçbir destek göremeyen PYD/YPG, sonunda seçimin "ertelenmesi" kararýna vardý. Yapýlan açýklama ile seçim Aðustos 2024'e ertelendi.

-"TÜRKÝYE, BÖLÜCÜ ÖRGÜTÜN BÝR 'TERÖRÝSTAN' KURMASINA ASLA ÝZÝN VERMEYECEKTÝR"

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, 30 Mayýs'ta Efes-2024 Tatbikatý'nda konuyla ilgili yaptýðý açýklamada, þu ifadeleri kullanmýþtý:

"Bölücü terör örgütünün Suriye uzantýsý, bir 'teröristan' kurma hedefiyle bölge halký üzerindeki baskýsýný, tehditlerini ve gayretlerini yoðunlaþtýrdý. Örgüte boyun eðmeyen ve haraç vermeyen insanlarýn öz topraklarýndan sürülmesinden, çocuk asker kullanýmýna kadar her yola baþvuruyorlar. Meselenin DEAÞ ile mücadele olmadýðý, doðrudan ülkemizi ve bölgemizi hedef alan sinsi bir planýn adým adým uygulandýðý anlaþýlýyor. Terör örgütünün halk oylamasý bahanesiyle ülkemizin ve Suriye'nin toprak bütünlüðüne yönelik mütecaviz eylemlerini yakýndan takip ediyoruz. Daha önce de bu konudaki politikamýzý çok net ortaya koyduk. Türkiye, güney sýnýrlarýnýn hemen ötesinde Suriye'nin ve Irak'ýn kuzeyinde bölücü örgütün bir 'teröristan' kurmasýna asla izin vermeyecektir. Oldubittiler karþýsýnda daha evvel yapýlmasý gerekiyorsa, ne yapýlmasý gerekiyorsa onu yaptýk, ayný durumla karþýlaþmamýz halinde harekete geçmekten yine çekinmeyiz."

MSB KAYNAKLARINDAN AÇIKLAMA

MSB kaynaklarý, terör örgütü PKK/PYD/YPG/SDG tarafýndan Suriye'nin kuzeyinde yapýlmak istenen sözde seçimlerle ilgili sorular üzerine, "Konuyla ilgili Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ve Milli Savunma Bakaný Yaþar Güler gerekli uyarýlarý yapmýþtýr. Bu sözde seçimler tamamen iptal edilmelidir. Böyle bir durumun kabul edilmesi söz konusu olamaz" dedi.

- TÜRKÝYE'NÝN SÖZDE SEÇÝM PLANINA ÝZÝN VERÝLMEMESÝ KONUSUNDAKÝ DÝPLOMATÝK ÇABALARI

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Suriye'nin kuzeydoðusundaki sözde sivil yönetimin, Aralýk 2023'te kabul ettiði "Toplumsal Sözleþme" temelinde sözde seçim hazýrlýðýna baþlamasýnýn ardýndan, söz konusu adýmýn engellenmesine yönelik, baþta ABD olmak üzere ilgili aktörler ve uluslararasý kuruluþlar nezdinde yoðun diplomasi trafiði baþlatýldý.

Diplomatik temaslarýn ilk gününden itibaren bu sözde seçimin gayrimeþru nitelik taþýdýðý vurgulanýrken ayný zamanda meþruiyet kazandýrabilecek nitelikte herhangi bir adýmýn atýlmamasý ve terör örgütünün uluslararasý gözlemci talebinin yerine getirilmemesi istendi.

Temaslarda, sözde seçime izin verilmesinin, Suriye sahasýnda þiddet ve istikrarsýzlýðý daha da artýracaðý uyarýsýnda bulunularak, sözde seçimle yetinmeyecek terör örgütünün sözde sivil yönetiminin, ayrýlýkçý gündemini ilerletecek adýmlar atacaðýna iþaret edildi.

Görüþmelerde, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoðusunda hem Suriye'nin toprak bütünlüðünü hedef alan hem de Türkiye'nin ulusal güvenliðini tehlikeye atan bir giriþime izin vermeyeceði vurgulandý.

Türkiye'nin diplomatik temaslarýnda sözde seçimin istikrarý zedeleyici, meþruiyetten yoksun ve Suriye'deki toplumsal uzlaþý ve siyasi çözüm perspektifine zarar verici niteliði, sahadaki diðer belirleyici aktörler dahil temasta bulunulan ülkeler tarafýndan da teslim edildi.

Bunun sonuçlardan biri olarak ABD Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü, 30 Mayýs'ta düzenlenen basýn toplantýsýnda, Suriye'de yapýlacak her seçimin 2254 sayýlý BMGK Kararý'nda belirtildiði üzere adil, özgür, þeffaf ve kapsayýcý olmasýnýn gerektiðini, Suriye'nin kuzeydoðusundaki mevcut durumun seçimlerin bu þekilde düzenlenmesine müsait olmadýðýný ve bu hususun bölgedeki çeþitli aktörlerle paylaþýldýðýný belirtti.

Diplomatik kaynaklar, gerek sözde seçim gerek diðer baþlýklar altýnda gündeme gelebilecek, meþruiyeti bulunmayan tek taraflý giriþimlerin hayata geçirilmemesi yönündeki çabalarýn, bugüne kadar olduðu gibi bundan sonra da süreceðine iþaret ederek, ayrýca ABD baþta olmak üzere ilgili tüm aktörlere bu yönde mesaj verilmeye devam edildiðinin altýný çizdi.