Terör örgütü PKK'dan Suriye'de sözde seçim çaðrýsý
ABONE OL

Güvenlik kaynaklarýndan alýnan bilgilere göre; PKK terör örgütü, uluslararasý alanda tanýnma planý kapsamýnda 2011 yýlýndan beri iç savaþ yaþanan Suriye'de meþru olmayan bir sandýk kurmaya kalktý. Suriye'nin toprak bütünlüðüne tezat olacak þekilde yerel seçim çaðrýsýnda bulundu. PYD/YPG, Fýrat'ýn doðusunda yerel seçim çalýþmalarýna baþladý. Belirlenen ilk tarih, 30 Mayýs 2024 olarak açýklandý. Ancak seçimin tarihi, 11 Haziran'a ertelendi. Seçimin Cezire, Deyrizor, Rakka, Tabka, Fýrat, Münbiç ve Afrin'in Þehba bölgelerinde yapýlmasý planlanýyor. Böylece PKK, Suriye'de öncelikle özerk bir statü oluþturacak, sonrasýnda ise baðýmsýz devlet kurma planýný devreye sokacak. Buna karþý; Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) belediye seçimlerini boykot edeceðini duyurdu. Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) genel sekreteri Muhammed Ýsmail de "Biz bu seçimlere katýlmýyoruz. Bize göre bu seçim meþru da deðildir" dedi. Ayrýca, bölgedeki diðer siyasi yapýlar da seçimlerin boykot edilmesi kararýný destekliyor.

PYD/YPG'nin sözde yerel seçim çaðrýsý, BMGK'nýn 2254 sayýlý, 'Suriye'de acil bir ateþkesin saðlanmasý ve ülkede siyasi çözüme ulaþýlmasý' kararýna uymuyor. ABD, Ýngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in daimi üye olduðu BMGK'nýn 2015 yýlýnda kabul ettiði kararda Suriye'nin toprak bütünlüðünün altý çiziliyor. Suriye'de acil bir ateþkesin saðlanmasý ve ülkede siyasi çözüme ulaþýlmasý çaðrýsý yapýlýyor. Suriye'nin geleceðine Suriye halkýnýn karar vereceði vurgulanýyor. BM'nin desteði ile Suriyelilerin liderliðinde bir siyasi dönüþümün altý çiziliyor. Yani bu kararla, Suriye'nin baðýmsýzlýðý, egemenliði, birliði ve toprak bütünlüðüne baðlýlýk bildiriliyor.

BMGK'nýn 2254 sayýlý kararý doðrultusunda, BM tarafýndan yapýlan tüm açýklamalarda Suriye krizinin siyasi çözümünün, Suriyeli tüm taraflarýn katýlýmý ve Suriye'nin toprak bütünlüðünün korunmasýndan geçtiði halen vurgulanýyor.