Terör örgütü PKK'nýn Suriye'deki oyunu bozuldu! Ankara: Yetmez iptal þart
ABONE OL

Terör örgütü PKK/PYD, daha önce 30 Mayýs'ta yapacaðýný duyurduðu ancak 11 Haziran'a çektiði gayrimeþru seçimi, bu kez Aðustos 2024'e erteledi. MSB kaynaklarý, "Gerekli uyarýlar yapýldý. Sözde seçimler tamamen iptal edilmelidir" açýklamasý yaptý.

TürkMedya Ankara Temsilcisi Melik Yiðitel tüm bu geliþmelerle ilgili edindiði bilgileri yazdý.

Yiðitel'in Akþam Gazetesi'nde yayýmlanan analizi þöyle:

Terör örgütü PKK/PYD, 2011'den bu yana iç savaþ yaþanan Suriye'de ABD desteðinde kendine alan açmak için çeþitli yöntemler izliyor. Belli bir bölgedeki farklý etnik ve dini yapýlarý göçe zorluyor, en aðýr þiddet yöntemlerine kadar her yolu deniyor. Türkiye'nin kararlý tutumu karþýsýnda her seferinde hüsrana uðrayan terör örgütü, bu sefer sözde seçim yaparak özellikle uluslararasý kamuoyunun gözünde olumlu bir imaj çizmeye çalýþtý. Ancak bu da tutmadý.

ÝLK GÝRÝÞÝM 2017'DE

Üniter bir devlet yapýsýna sahip Suriye'de, fiili bir özerk yapý kuran terör örgütü ilk önce 2017'de yerel seçim yapmaya kalktý. Türkiye, baþta ABD olmak üzere ilgili tüm aktörler nezdinde yoðun bir diplomasi trafiði yürüttü. Muhataplara, söz konusu seçimlerin gayrimeþru olduðu, bu seçimlere meþruiyet kazandýracak hiçbir adýmýn atýlmamasý net bir ifadeyle anlatýldý.

'GÖZLEMCÝ GÖNDERMEYÝN'

Türkiye, tüm diplomatik temaslarýnda Suriye'nin toprak bütünlüðünün korunmasýnýn hayati önemde olduðunu vurguladý. Bu nedenle de sözde seçimlere uluslararasý kuruluþlarýn gözlemci atamamasýný istedi. Ayrýca gayrimeþru giriþimin Suriye'nin toprak bütünlüðü ve birliðini garanti altýna alan 2254 sayýlý BMGK Kararýna aykýrý olduðu özellikle belirtildi. Bölge halkýnýn oldubitti ile yapýlmak istenen seçimleri boykot ettiði de düþünüldüðünde, olasý bir seçimin bölgenin istikrarsýzlýðýný daha da artýracaðý anlatýldý. Sözde seçimlerin istikrarý zedeleyici, meþruiyetten yoksun ve Suriye'de toplumsal uzlaþý ve siyasi çözüm perspektifine zarar verici niteliði bölgedeki tüm aktörlerle paylaþýldý.

UYARILAR SONUÇ VERÝYOR

Türkiye'nin giriþimleri sonrasýnda baþta ABD, Suriye'de yapýlacak her seçimin 2254 sayýlý BMGK kararýnda belirtildiði üzere adil, özgür, þeffaf ve kapsayýcý olmasý gerektiðini, Suriye'nin kuzeydoðusundaki mevcut durumun seçimlerin bu þekilde düzenlenmesine müsait olmadýðýný ve bu hususun bölgedeki çeþitli aktörlerle paylaþýldýðýný duyurdu.

'GEREKLÝ UYARILAR YAPILDI'

Terör örgütü önce 30 Mayýs, ardýndan 11 Haziran þimdi de aðustosa ertelediði sözde seçimleri tümden iptal edinceye kadar Türkiye'nin yoðun markajýyla karþý karþýya kalacak. Bu kararlýlýðý hem diplomatik hem de askeri kaynaklar açýk bir biçimde veriyor.

MSB kaynaklarý, "Konuyla ilgili Cumhurbaþkaný Erdoðan ve Milli Savunma Bakaný Yaþar Güler gerekli uyarýlarý yapmýþtýr. Bu sözde seçimler tamamen iptal edilmelidir. Böyle bir durumun kabul edilmesi söz konusu olamaz" açýklamasýný yaptý.

SURÝYELÝ KÜRTLER TEPKÝLÝ

Terör örgütü PKK/PYD, Suriye'nin kuzeyindeki seçimleri Cezire, Deyr Ez Zor, Rakka, Tabka, Fýrat, Münbiç ve Afrin'in Þehba bölgelerinde yapmayý planlýyor. Terör örgütü öncelikle Suriye'de 'özerk statü' elde etmek, ardýndan ise 'baðýmsýz bir devlet kurma' hayalleri kuruyor. Ancak bu hayaller Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) gibi örgütlerce bile paylaþýlmýyor. Seçimlere ilk boykot kararý onlardan geldi.

Suriye'deki aþiretler YPG'nin sözde seçim planýna tepki gösteriyor.