Terör örgütü PKK'ya karþý hamle! Komþudan Türkiye dahil bölge ülkelerine teklif
ABONE OL

Irak Baþbakaný Muhammed Þiya es-Sudani'nin Siyasi Danýþmaný Sebhan Molla Ciyad, Ýsrail'in Lübnan'ýn güneyindeki saldýrýlarý konusunda Irak hükümetinin tutumunu ve Þii milis güçleri kontrol altýna alma çabalarýný AA muhabirine deðerlendirdi.

Irak hükümetinin 7 Ekim 2023'ten beri Ýsrail'in Gazze'deki saldýrýlarýnýn durmasý ve ateþkes ilan edilmesinden yana tavýr koyduðunu belirten Ciyad, "Irak hükümeti, savaþýn Ýsrail ve Hamas arasýnda sýnýrlý kalýp bunun bir çözüme kavuþturulmasýný istedi. Ancak maalesef özellikle direniþ cephesindekiler (Ýran destekli Þii milisler) savaþýn yayýlmasýna gerekçe sundu. Ýsrail, Gazze'yi zayýflatýnca savaþý Lübnan'ýn güneyine taþýdý. Irak hükümeti savaþýn durdurulmasý için diplomatik çabalarý sürdürüyor." dedi.

- "IRAKLI SÝLAHLI YAPILARA BASKI UYGULANDI VE ONLAR DA DURUMU KAVRADI"

Ciyad, Ýsrail'in Ýran'ý da savaþýn içine çekmek istediðini, Ýran'ýn ise "tuzaða düþmeyeceðiz" mesajý verdiðini dile getirdi.

"Ýran, bu mesajý verdikten sonra vekalet savaþýnýn da tuzaða düþmemesi gerekiyor. Iraklý silahlý yapýlara baský uygulandý ve onlar da durumu kavradý. Iraklý silahlý yapýlarýn Ýsrail'e saldýrýsý da sýnýrlýydý ve akan kana karþý dayanýþma mesajýydý." ifadelerini kullanan Ciyad, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"ABD ile Batý ülkelerinin Ýsrail'i desteklediðini gören Ýran, savaþ tuzaðýna düþmeyeceði mesajýný verdi. Savaþ istemeyen Ýran'ýn diplomatik ve siyasi çözümden yana olmasý gerekiyor. Ýran'da 7 Ekim 2023 öncesi yapýlan Cumhurbaþkanlýðý seçimlerinin reformist adayý, Ýran lideri Ali Hamaney dahil tüm düzenin rýzasýyla seçimi kazandý. Ýran, ABD ile diplomatik sayfa açmaya hazýrlanýrken çatýþmalar baþladý ve savaþa çekilmek istediðini görünce tedbirlerini alýp kendini güvene almaya baþladý. Ýran'ýn Ýsrail'e saldýrýlarý da sýnýrlýydý ve Ýran Cumhurbaþkaný NewYork ziyareti öncesi ve orada da ABD ile aralarýnýn bozulmasýný istemediklerini söyledi. Ýran Dýþiþleri Bakaný Abbas Erkaçi de, Katar ve Suudi Arabistan ziyaretlerinde ABD ile diplomatik kanallarýnýn bazý ülkeler aracýlýðýyla bulunduðunu söyledi. Ýran, sorunun siyasi ve diplomatik olarak çözülmesinden yana ilerliyor. Biz de tamamen siyasi çözümden yanayýz."

- "LÜBNAN'DAKÝ ÇATIÞMALAR YAKINDA BÝTEBÝLÝR VE LÜBNANLI GÖÇMENLER IRAK'I LÜBNAN'A TERCÝH ETMEZ"

Siyasi Danýþman Ciyad, Irak'ta halihazýrda 10 bine yakýn Lübnanlý göçmen bulunduðuna iþaret ederek, þunlarý kaydetti:

"Lübnanlý göçmenlerin Irak'a gelmesi geçici bir meseledir ve Lübnan'daki çatýþmalar sona ermek üzere. Ýsrail dahil tüm taraflar taviz vermeye hazýr. Ýsrail, sýnýrdan 13 kilometre uzaða çekilmek istediðini söylüyor. Lübnan ordusunun yerleþtirilmesi meselesi tartýþýlýyor. Lübnan Hizbullah'ý Genel Sekreter Yardýmcýsý Naim Kasým'ýn açýklamalarý da açýkça bir diyalog mesajýydý. Kasým, dolaylý bir anlaþmadan bahsetti ki sanýrým, savaþýn sona erip ateþkesin ilaný için ABD veya Fransa aracýlýðýyla savaþýn bitirilmesi ve ateþkes için dolaylý bir anlaþma bulunuyor gibi. Lübnan'daki çatýþmalar yakýna bitebilir ve Irak'taki Lübnanlýlar Irak'ý Lübnan'a tercih etmez. Ancak Irak'ta da kalmak isterlerse kapýmýz onlara açýk."

- "IRAK HÜKÜMETÝ VE HALKI TÜRKÝYE ÝLE ÝLÝÞKÝLERÝN SÜRMESÝNÝ ÝSTÝYOR"

Irak Baþbakaný Siyasi Danýþmaný Ciyad, "Türkiye ile iliþkiler çok önemli, Irak halký, hükümeti ve siyasi taraflar olarak bu iliþkilerin sürdürülmesini istiyoruz" dedi.

Irak'ýn Türkiye ile her alanda anlaþmak istediðini ifade eden Ciyad, "Türkiye ile ticari ve ekonomik iliþkilerimiz 2003 yýlýndan beri devam ediyor. Ortak ticari hacimlimiz de yýllýk 20 milyar dolara varýyor. Türkiye ile iliþkilerin Kalkýnma Yolu Projesi ile de güçlendirilmesi çok akýllýcadýr. Kalkýnma Yolu, Türkiye ve Irak için yaþam damarý olabilir ve Irak için Türkiye üzerinden enerji geçiþ hattý niteliðinde olur." deðerlendirmesinde bulundu.

"PKK konusunda anlaþma noktasýnda gecikme olsa da terör ve yasaklý örgütlerle mücadele konusunda uzlaþý ve anlaþma söz konusu." ifadesini kullanan Ciyad, konuþmasýna þöyle devam etti:

"PKK dosyasý sadece Irak ve Türkiye arasýnda bir dosya deðil, buna Ýran, Suriye ve uluslararasý taraflar da dahildir. Bu konuda bölgesel güvenlik konferansý düzenlenebilir. Ortadoðu ve bölge ülkelerinden Ýran, Türkiye ve Körfez ülkeleri Irak ile bir araya gelerek devlet dýþýndaki silahlý gruplara karþý nihai anlaþma ve tevafuka ulaþmalý."

  • Irak
  • Sebhan Molla Ciyad