Brüksel’deki terör saldýrýlarýný gerçekleþtiren canlý bombacýlardan Ýbrahim Bakraoui’nin Türkiye’den sýnýr dýþý edilip, Belçika hükümetinin uyarýlmasýna raðmen serbest býrakýldýðýnýn açýða çýkmasý Avrupa’yý sarsarken, Türkiye, “yabancý terörist savaþçýlarýn” seyahat etmesi konusunda önemli bir adým atýyor. Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi Sözleþmesi’ne ek bir protokolün kabulüne iliþkin tasarýyý TBMM’de yasalaþtýrmaya hazýrlanan Türkiye, yabancý terörist savaþçýlarýn seyahat etmesi, seyahatleri için finansman saðlanmasý ile bu seyahatlerin kolaylaþtýrýlmasý ve organize edilmesini engelleyecek tedbirler alacak. Ek protokolü kabul eden her ülkeden benzer tedbirleri almasý istenecek. Ek protokolün taraflarý arasýnda bilgi alýþveriþini güçlendirmek amacýyla haftanýn 7 günü 24 saat mesai yapacak bir irtibat bürosu açýlacak.
Radikal bir adým daha
TBMM Dýþiþleri Komisyonu’nda kabul edilen ve önümüzdeki günlerde Genel Kurul’da yasalaþmasý beklenen “Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesine Ýliþkin Ek Protokolün Onaylanmasý Tasarýsý”yla terörle mücadelede Radikal bir adým daha atmýþ olacak. Ek Protokol tasarýsýnda BM Güvenlik Konseyi’nin “yabancý terörist savaþçýlar” konusunda aldýðý karar doðrultusunda Avrupa Konseyi’nin “Terörizmin Önlenmesi Sözleþmesi’ne Ek Protokol” hazýrlýðý yaptýðý belirtildi. Tasarýdaki düzenlemeler þöyle:
- DERNEKLERE YAPTIRIM: Her taraf ülke, terörizm amacýyla bir derneðe veya gruba katýlma, derneðin veya grubun terörist suçlarýndan birini veya daha fazlasýný iþleme amacýyla faaliyetlerine katýlmayý suç sayacak ve iç hukukunu buna göre düzenleyecek. Böylece Türkiye’nin, özellikle Avrupa ülkelerinde dernek adý altýnda örgütlenen PKK ve PYD gibi terör örgütlerine karþý bulunduðu yaptýrým taleplerinde elinde uluslararasý belge olacak.
- TERÖRÝZM EÐÝTÝMÝNE SON: Terör suçunun iþlenmesine ortak olmak veya katkýda bulunmak amacýyla patlayýcý, ateþli silah, diðer silahlar veya saðlýða zararlý tehlikeli maddeler yapma veya diðer özel teknikler konusunda bir diðer kiþiden bilgi veya uygulama becerileri dahil olmak üzere eðitim almak suç sayýlacak. Her taraf ülke terörizm eðitimi almayý iç hukukunda cezalandýrmayý içeren düzenlemeler yapacak.
- TERÖR AMAÇLI SEYAHAT: Bir terör suçunu iþlemek veya iþlenmesine katkýda bulunmak veya terör eðitimi vermek/almak amacýyla yurtdýþýna seyahat edemeyecek. Her taraf ülke terörizm amacýyla yurtdýþýna seyahat etmeyi iç hukukunda cezalandýracak düzenleme yapacak. Teþebbüs aþamasý da suç kapsamýnda olacak. Bu düzenleme için her ülke anayasal ilkelerini gözetebilecek ve anayasal deðiþiklikler de yapabilecek.
- SEYAHATE KAYNAK VE ORGANÝZASYON: Bir kiþinin terörizm amacýyla yurtdýþýna seyahat etmesini kýsmen veya tamamen mümkün kýlacak maddi kaynaðý saðlamak ve toplamak suç sayýlacak. Bu seyahatin yapýlmasýný organize etme ve kolaylaþtýrmak da suç kapsamýnda cezalandýrýlacak. Her taraf ülke iç hukukunda bu yönde düzenleme yapacak.
- 7 GÜN 24 SAAT ÝRTÝBAT: Her taraf ülke terörizm amacýyla yurtdýþýna seyahat eden kiþilere iliþkin taraflar arasýnda zamanlý bilgi alýþveriþini güçlendirmek için gerekli olacak her türlü tedbiri alacak. Taraflar bu amaçla haftanýn 7 günü 24 saat mesaili bir irtibat noktasý kuracak. Ýrtibat noktalarý arasýndaki süratli iletiþimin kapasitesi oluþturulacak.
‘Mevzuatýmýz güçlenecek’
TBMM Dýþiþleri Komisyonu’nda kabul edilen Ek Protokol Tasarýsý’nýn görüþmeleri sýrasýnda Dýþiþleri Bakanlýðý Ekonomik Ýþler Müsteþar Yardýmcýsý Büyükelçi Ayþe Sinirlioðlu, þöyle konuþtu:
“Söz konusu ek protokol BM Güvenlik Konseyinin 2178 sayýlý Kararý’nýn 6’ncý maddesinde yabancý terörist savaþçýlarla ilgili olarak yer alan hükümler çerçevesinde eylemleri üye ülkelerin ceza mevzuatlarýnda suç olarak yer verilmesi öngörülmüþtür. Bunlar terör amaçlarýyla yabancý ülkelere seyahat edilmesi, terör amaçlarýyla yabancý ülkelere seyahatler için finansman saðlanmasý, terör amaçlarýyla yabancý ülkelere seyahatlerin kolaylaþtýrýlmasý ve organize edilmesi. Ayrýca, Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi Sözleþmesindeki boþluklarý doldurmak bakýmýndan da þu hususlarýn da ceza mevzuatlarýna dercedilmesi kabul edilmiþtir: Kiþinin terör örgütlerine katýlmasý ve terör eðitiminin alýnmasý. Söz konusu sözleþmeyle mevzuatýmýzýn, bu terörizmle mücadele konusunda daha da güçlendirilmesine imkân tanýyacaðý düþünülmektedir.”
Ak Parti Milletvekili Cemalettin Kani Torun “Özellikle Avrupa’da PKK’nýn kurdurduðu dernekler var. Bu dernekler büyük ölçüde iþte haraç toplamak, daða adam göndermek için kullanýlan, normalde legal bir dernek olarak görünüyor ancak yaptýðý iþ itibarýyla terörizme hizmet ediyor. Yani para toplayýp gönderiyor, adam toplayýp gönderiyor, bu tür paravan dernekler kastediliyor” dedi.
Adalet Bakanlýðý Müsteþar Yardýmcýsý Selahaddin Menteþ ise dernek yapýlanmasý konusunda Avrupa’da bir kafa karýþýklýðý bulunduðuna dikkat çekerek, “Þimdi, bu ek protokol bizim elimizi güçlendirecek” dedi. (Milliyet)