TÝKA Afganistan'daki üniversitenin su ihtiyacýný karþýlayacak altyapý oluþturdu
ABONE OL

Açýlýþ töreninde konuþan Rektör Hidayet, Türkiye devleti ve halkýnýn Afganistan'ýn gerçek dostu olduðunu söyledi.

"Su hayattýr" anlayýþýyla TÝKA'nýn hayatý geçirdiði bu prestijli projenin üniversitenin temizliðinde ve daha yeþil bir üniversite kampüsüne kavuþma konusunda hayati rol oynadýðýný ifade eden Hidayet, "Böylece idari binalarýmýz, camimiz, yemekhane ve kampüsümüzün tüm diðer bölümlerinde temiz suya ulaþmanýn sevincini yaþamaktayýz." dedi.

Hidayet, bu anlamlý ve hayati projede emeði geçen Türkiye halký ve TÝKA'ya teþekkür etti.

Yüksek Öðretim Bakanlýðý Dýþ iliþkiler Genel Müdürü Ýrfan da Afganistan'ýn son 40 yýldýr iç ve dýþ savaþlardan zarar gören bir ülke olduðunu belirtti.

TÝKA gibi kardeþ ülkelerin kurumlarýnýn kendilerini yalnýz býrakmadýðýný dile getiren Ýrfan, kalkýnmanýn baþýnda suyun geldiðini, bu nedenle bu proje sayesinde üniversitenin de kalkýnacaðýný kaydetti.

Ýrfan, baþkent Kabil ve diðer çoðu ilde Türkiye'nin TÝKA aracýlýðýyla kayda deðer projeleri hayata geçirdiðini vurgulayarak, bu anlamlý projelerden dolayý Türk halkýna ve TÝKA'ya teþekkür etti.

TÝKA Kabil Ofisi Koordinatörü Fazýl Akýn Erdoðan, TÝKA olarak prestijli projelerden biri olan Laðman Üniversitesi su projesini tamamlamanýn mutluluðunu yaþadýklarýný dile getirdi.

Türkiye olarak eðitime çok önem verdiklerini anlatan Erdoðan, toplumlarýn geliþmesinin ancak eðitimle mümkün olduðunun altýný çizdi.

Laðman Üniversitesindeki su sorununun temelden çözüme kavuþturulmasý için TÝKA olarak proje geliþtirdiklerini kaydeden Erdoðan, "Böylece üniversite içerisinde 150 metre derinliðinde bir su kuyusu kazýldý. 60 bin litrelik su deposu inþa edilerek idari birimlere ve çevre düzenlenmesine ulaþtýrýlmak üzere 3,2 kilometre su þebekesi sistemi kuruldu." diye konuþtu.

Konuþmalarýn ardýndan okunan dualar eþliðinde kurdele kesimi gerçekleþtirilerek projenin açýlýþý yapýldý.