TÝKA, Afganistan'ýn baþkenti Kabil'de Teymeni Parký'ný yeniledi
ABONE OL

Kabil'in merkezinde bulunan Teymeni Mahallesi'ndeki parkýn açýlýþ törenine Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliði Misyon Þefi ve Maslahatgüzarý Cenk Ünal, Afganistan'da bulunan Türk kurumlarýnýn temsilcileri, Afganistan Milli Çevre Koruma Ýdaresi Baþkaný Mevlevi Hafýz Azizurrahman ve Kabil Belediye Baþkan Yardýmcýsý Mevlevi Abdul Halýk Sacidi katýldý.

TÝKA Kabil Ofisi tarafýndan yaklaþýk 3 ay önce baþlatýlan tadilat çerçevesinde 6 bin 200 metrekare alan üzerine kurulu parkta, yaya yolu için parke taþlarý döþendi, çimlendirme yapýldý, gece aydýnlatmasý için solar sistem ile sulama sistemi kuruldu ve parkýn duvarlarý boyandý.

Mart ayýnda ise pakta aðaçlandýrma çalýþmasý yapýlmasý planlanýyor.

Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliði Misyon Þefi ve Maslahatgüzarý Ünal, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Teymeni Parký'nýn açýlýþýyla ilgili þu ifadeleri kullandý:

"Afganistan'a yardýmlarýmýz devam ediyor. Yardýmlarýmýz sadece insani yardým þeklinde olmuyor. Kabil'in güzelleþtirilmesi için de TÝKA çok önemli faaliyetlerde bulunuyor. Sadece Kabil'de de deðil. Yakýn zamanda Herat'taydýk. Herat'ta da TÝKA'nýn çok deðerli faaliyetleri var. TÝKA, Afganistan'da gerçekten çok iþler yapýyor ve sadece bizim deðil Afgan yöneticilerinin de halkýnýn da büyük takdirini kazanýyor."

TÝKA Kabil Ofisi Koordinatörü Fazýl Akýn Erdoðan ise kurum olarak þu ana kadar Afganistan'da birçok projeyi hayata geçirdiklerini, bundan sonra da ayný þekilde çalýþmalara devam edeceklerini söyledi.

Erdoðan, þöyle devam etti:

"Burada bir park vardý fakat çok atýl durumdaydý. Hem burada yeni birtakým iþler yaptýk hem de tamiri olabilecek durumda olanlarý tamir ettik. Çimlendirme alaný oluþturduk. Yaklaþýk 2 bin 700 metrekare çimlendirme yaptýk. Önümüzdeki günlerde çimlerin çýkmaya baþlamasýyla beraber daha yeþil bir görüntüye sahip olacak. Teymeni halký burayý yoðun olarak kullanýyor. Ayný zamanda iki tane büyük mahalleyi de birbirine baðlayan bir geçiþ güzergahýnda bulunuyordu. Yürüyüþ yollarýný da bu vesileyle tamamlamýþ olduk. Bir de buraya solar sistem koyduk, dolayýsýyla karanlýkta buranýn aydýnlýk olmasýný saðlamýþ olduk."

Afganistan Milli Çevre Koruma Ýdaresi Baþkaný Mevlevi Hafýz Azizurrahman ve Kabil Belediyesi Baþkan Yardýmcýsý Mevlevi Abdul Halýk Sacidi ise tadilat dolayýsýyla TÝKA ve Türkiye'ye teþekkür etti.

Halýk Sacidi, TÝKA'nýn yardýmýný dostluk niþanesi olarak gördüklerini belirtti.