TÝKA'dan Afganistan'a yardým eli
ABONE OL

TÝKA Mezar-ý Þerif Ofisi'nden yapýlan açýklamada, zor zamanlarýnda Afgan halkýnýn yanýnda olmaya devam ettikleri vurgulandý.

Buna göre, selden en çok zarar gören Burka ilçesine baðlý Fülul köyünde 300 aileye, çadýr baþta olmak üzere, yatak, minder, yastýk, battaniye, halýfleks, tencere, çaydanlýk, mutfak tüpü gibi teme yaþam malzemelerinden oluþan toplam 4 týr yardýmý teslim edildi.

TÝKA Mezar-ý Þerif Ofisi Koordinatörü Mikail Teþdemir, TÝKA olarak Afganistan'da her zaman maðdur halkýn yanýnda olduklarýný ve ortaya çýkan acil durumlarda en kýsa sürede insanlarýn yardýmýna koþtuklarýný belirtti.

Yardýmlarýn daðýtýmýnda hazýr bulunan Afgan yetkililer, Afganistan Çalýþma ve Sosyal Ýþler Bakan Yardýmcýsý ve Afet Bölgesi Baþdenetim Sorumlusu Mevlevi Þerefüddin Þeref ile Baðlan Vilayeti Çalýþma ve Sosyal Ýþler Müdürü Kari Nusratullah Parsa TÝKA ve Türkiye'ye teþekkür etti.

Afgan yetkililer, Türk halkýný en zor zamanlarýnda Afgan halkýnýn yanýnda dayanýþma içerisinde gördüklerini kaydederek, þu ana kadar en kapsamlý yardýmýn TÝKA tarafýndan gerçekleþtirildiðini aktardý.

- 300'den fazla insan öldü

Birleþmiþ Milletler (BM) Ýnsani Yardým Koordinasyon Ofisi (OCHA) verilerine göre, 10-11 Mayýs'ta meydana gelen aþýrý yaðýþ ve seller nedeniyle en çok hasar Badahþan, Tahar ve Baðlan vilayetlerindeki 21 ilçede yaþandý.

BM Dünya Gýda Programý (WFP) ise seller nedeniyle 300'den fazla insanýn hayatýný kaybettiðini aktarmýþtý.

Afganistan'da kýþ aylarýnda yaðan karýn havalarýn ýsýnmasýyla erimesi, þiddetli yaðýþlar ve altyapýnýn yetersiz olmasý sonucu meydana gelen seller can ve mal kayýplarýnýn artmasýna neden oluyor. Ülkede her yýl yüzlerce kiþi bu nedenle hayatýný kaybediyor.