TÝKA'dan Pakistan'a laboratuvar
ABONE OL

Baþkentteki Ýnþaat Teknoloji ve Eðitim Enstitüsü'nde düzenlenen törene, Türkiye'nin Ýslamabad Büyükelçisi Mehmet Paçacý, TÝKA Ýslamabad Koordinatörü Muhsin Balcý, Ýnþaat Teknoloji ve Eðitim Enstitüsünden yetkililer, eðitmenler ve öðrenciler katýldý.

TÝKA Ýslamabad Koordinatörü Balcý, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, dijital tasarým ve üretim laboratuvarý için gerekli 3D yazýcý, tarayýcý ve diðer tüm mekanik ve elektronik araç ve gereçlerin Türkiye'den getirildiðini ve Ýnþaat Teknoloji ve Eðitim Enstitüsü bünyesinde hizmete alýndýðýný ifade etti.

Balcý, TÝKA tarafýndan enstitüdeki öðrencilere ve eðitmenlere uzmanlar tarafýndan eðitim verildiðini vurguladý.

TÝKA tarafýndan yürütülen 3D tasarým ve 3D yazýcý eðitimlerinin devamý niteliðinde olan ve daha önce Bosna-Hersek, Sudan, Cezayir, Lübnan, Azerbaycan ve Gana'da kurulan laboratuvarlara, dünya otoritelerince "Robotlarýn Babasý" olarak kabul edilen Ýsmail el-Cezeri'den ilham alýnarak "Cezeri-Lab" ismi verildi.

Artuklular döneminde yaþamýþ olan mucit ve mühendis Ýsmail el-Cezeri'nin, sibernetik alanýnýn kurucusu ve ilk robotu yapýp çalýþtýran isim olduðu kabul ediliyor.

  • TÝKA Pakistan
  • dijital tasarým
  • inþaat teknolojisi-eðitim enstitüsü