TÝKA'dan Pakistan'da bitki moleküler laboratuvar adýmý: Yerel koþullara uygun çeþitler geliþtirmeyi hedefliyoruz
ABONE OL

Moleküler Laboratuvarýn açýlýþ törenine, Türk Ýþbirliði ve Koordinasyon Ajansý Baþkanlýðý (TÝKA) Baþkan Yardýmcýsý Dr. Ümit Naci Yorulmaz, Pakistan Tarým ve Araþtýrma Konseyi Baþkaný Dr. Ghulam Muhammad Ali, TÝKA Ýslamabad Koordinatörü Muhsin Balcý ve Ulusal Çay ve Yüksek Deðerli Bitkiler Araþtýrma Enstitüsü Direktörü Dr. Basharat Hussain ile enstitü çalýþanlarý katýldý.

"YEREL KOÞULLARA UYGUN ÇEÞÝTLER GELÝÞTÝRMEYÝ HEDEFLÝYORUZ"

Açýlýþta söz alan TÝKA Baþkan Yardýmcýsý Yorulmaz, laboratuvarýn modern ekipmanlarla donatýldýðýný ve bilim insanlarýnýn çay ve yüksek deðerli mahsullerin genetik ve moleküler inceliklerine derinlemesine inebileceðini belirtti. Yorulmaz, "Bu laboratuvar ile çay ve yüksek deðerli mahsullerin dayanýklýlýðýný artýrmayý, verimi iyileþtirmeyi ve yerel koþullara daha uygun çeþitler geliþtirmeyi hedefliyoruz" açýklamasýnda bulundu.

LABORATUVARDA ÇEÞÝTLÝ ÇALIÞMALAR YÜRÜTÜLECEK

Pakistan Tarým ve Araþtýrma Konseyi Baþkaný Dr. Ali, laboratuvarýn sadece üretimi artýrmakla kalmayacaðýný, ayný zamanda kaliteli ürünlerin piyasada yer almasýna imkan saðlayacaðýný ifade etti.

Laboratuvarda besin analizi, gýda güvenliði, kalite kontrol, genetik davranýþ ve doku iyileþtirme alanlarýnda da çalýþmalar yürütülecek.