TÝKA'dan Tuareg kadýnlarýna destek
ABONE OL

Cezayir'in güneyindeki Büyük Sahra Çölü'nde bulunan Canet (Djanet) kentinde, ülke genelinde faaliyet yürüten Ýhtiyaç Sahibi Kadýnlar Derneði aracýlýðýyla geleneksel el sanatlarýyla uðraþan Tuareg kadýnlarýn tüm malzeme ihtiyaçlarý TÝKA tarafýndan karþýlandý.

Canet'teki Tuareg kadýnlarýn çalýþma alanýnda gerçekleþtirilen teslim törenine, TÝKA'nýn Cezayir Koordinatörü Gökçen Kalkan, Canet Ýl Turizm Müdürü Emin Hamadi ve Ýhtiyaç Sahibi Kadýnlar Derneði Baþkaný Meryem Belaala katýldý.

Burada bir konuþma yapan TÝKA'nýn Cezayir Koordinatörü Kalkan, bu destek programýnýn TÝKA'nýn projelerini Cezayir geneline yayma planý kapsamýnda olduðuna dikkati çekerek, bu projeyle hem ihtiyaç sahibi kadýnlarýn desteklenerek istihdama katýlýmýnýn hem de bölgede turizmin geliþmesine katký saðlandýðýný vurguladý.

Canet Ýl Turizm Müdürü Hamadi ise Canet'in UNESCO tarafýndan dünya mirasý olarak kabul edilen ve Cezayir hükumeti tarafýndan sahra turizminde öncelikli merkez kabul edildiðini aktararak, söz konusu projenin gerçekleþtirilmesi dolayýsýyla TÝKA ve Türkiye'ye teþekkürlerini sundu.

TUAREGLER KÝMDÝR

Cezayir'de "Tavarýk" olarak tanýnan ve bu ülkenin yaný sýra Libya, Fas, Nijer, Çad, Mali ve Burkina Faso'ya yayýlan Tuaregler, Sahra Çölü'nü kendilerine mesken edinmiþ büyük bir kabile olarak biliniyor.

Bir Amazið-Berberi halký olan Tuaregler, Müslüman olup Berbericenin üç farklý lehçesini konuþuyor. Esmere yakýn beyaz ýrk olan ve tarih boyunca Sahra Çölü'nde göçebe hayat süren Tuareglerin büyük kýsmý hala bulunduklarý ülkelerde geleneksel yaþam tarzlarýný koruyor.

"Sahra Çölü'nün kadim sahipleri" olarak da isimlendirilen Tuareg kültüründe, kadýnlar da baskýn bir unsur olarak önemli bir rol oynuyor.