TÝKA'nýn desteðiyle restore edilen Cezayir'deki tarihi Keçiova Camisi açýldý
ABONE OL

Cezayir Devlet Baþkaný Abdulaziz Buteflika, Türk Ýþbirliði ve Koordinasyon Ajansý'nýn (TÝKA) restore ettirdiði Cezayir'in baðýmsýzlýk sembollerinden tarihi Keçiova Camisi'nin açýlýþýný yaptý.

Buteflika, baþkent Cezayir'de Barbaros Hayreddin Paþa tarafýndan inþa ettirilen Osmanlý mirasý Keçiova Camisi'nin restorasyon çalýþmalarýnýn tamamlanmasýnýn ardýndan açýlýþý gerçekleþtirdi.

Açýlýþa, Türkiye'nin Cezayir Büyükelçisi Mehmet Poro ve TÝKA Koordinatörü Can Özdemir'in yaný sýra Cezayir hükümetinden bazý bakanlar ve diðer üst düzey yetkililer katýldý.

TÝKA tarafýndan hazýrlanan "Keçiova Camisi Restorasyon Projesi" baþlýklý, restorasyonun baþlangýcýndan bitimine kadar geçen süreci özetleyen kýsa tanýtým filmi, cami içine kurulan dev ekranda gösterildi.

Cumhurbaþkaný Buteflika ve açýlýþa katýlan üst düzey heyet, Türkiye Büyükelçisi Poroy ve TÝKA Koordinatörü Özdemir'e teþekkürlerini sundu.

Açýlýþta, "Bismillahirrahmanirrahim. Pazartesi günü 22 Recep 1439 (9 Nisan 2018) tarihinde Türk ve Cezayir iþ birliði çerçevesinde restorasyonu gerçekleþen Keçiova Camisi'nin açýlýþý, Cezayir Demokratik ve Halk Cumhuriyeti Cumhurbaþkaný Abdulaziz Bouteflika tarafýndan yapýlmýþtýr." ifadelerinin yer aldýðý bir kitabe asýldý.

Keçiova Camisi 13 Nisan 2018'de Cezayir halkýnýn katýlacaðý cuma namazý ile uzun aradan sonra ibadete açýlmýþ olacak.

Keçiova Camisi'nin tarihi

Baþkent Cezayir'de "Eski Þehir" olarak bilinen ve bugün dünya kültür miraslarý içerisinde bulunan Kasaba (Casbah) bölgesinde yer alan Keçiova Camisi'nin 14. yüzyýlda mescit olarak inþa edildiði rivayet ediliyor.

Bölgenin 1516'da Osmanlý hakimiyetine girmesiyle camiye dönüþtürülen mescit, 1792'de Cezayir Dayýlarýndan Hasan Paþa tarafýndan geniþletilerek daha büyük bir ibadethane haline getirildi.

Cezayir’in 1830'da Fransýzlar tarafýndan iþgalinden sonra 1832'de katedrale çevrilen cami, 130 yýl kilise olarak kullanýldý. 1962'de Cezayir'in baðýmsýzlýðýný kazanmasýyla camide Cezayirliler ilk cuma namazlarýný kýldý.

Restorasyon süreci

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn 2013'te gerçekleþtirdiði Cezayir ziyaretinde Baþbakan Abdulmalik Sellal ile yaptýðý görüþmede, Cezayir'deki Türk-Osmanlý dönemine ait bazý tarihi eserlerin restorasyon çalýþmalarýna Türkiye'nin de katkýda bulunmasý konusunda mutabýk kalýnmýþtý.

Bu mutabakat çerçevesince ilk halinden bugüne yalnýzca kitabesi kalan Keçiova Camisi'nin restorasyonuyla ilgili Cezayir Konut ve Þehircilik Bakanlýðý ile TÝKA arasýnda 26 Eylül 2013'te protokol imzalanarak, proje hazýrlama ve onay süreçlerinin tamamlanmasýyla 10 Eylül 2014'te gerçekleþen yer teslimi ile caminin restorasyon çalýþmalarýna baþlanmýþtý.

Caminin restorasyonu kapsamýnda cami içi tezyinat ve hat yazýlarýyla ilgili tasarým çalýþmalarýna yön vermek üzere Türkiye'de bu konuda önde gelen akademisyenlerden oluþan bir bilim heyetinin yönlendirmeleriyle tezyinat projeleri hazýrlanmýþtý.

Projede yer alan hat çalýþmalarý Hattat Hüseyin Kutlu ve tezyinat projelerinin hazýrlanmasý ile uygulanmasý Nakkaþ Semih Ýrteþ tarafýndan yürütülmüþ, hat yazýlarýnýn imalatý Türkiye'de ahþap üzerine altýn varak ile yapýlarak camide montajý gerçekleþtirilmiþti.

Caminin katedrale çevrilmesi sýrasýnda eklenen Hristiyanlýk sembolleri kapatýlmýþ, kilise yapýlarýnda bema ve altar olarak adlandýrýlan kýsýmda oluþturulmuþ zemin kademeleri sökülmüþtü.

Caminin restorasyon sürecinde ayrýca halýlar yenilenmiþ, çan kulesi güçlendirilmiþ ve giriþ merdiveni inþa edilmiþti.

Kulede yer alan çanýn indirilip indirilemeyeceði ile ilgili, statik alanýnda uzman Vakýflar Genel Müdürlüðünden Fikret Kuran görevlendirilmiþti.

Kuran'ýn hazýrladýðý raporda çanýn kuleden indirilmesinin statik açýdan problemlere neden olacaðý, bu yüzden kulede muhafaza edilip dýþarýdan görünmeyecek þekilde kapatýlmasý yönünde öneride bulunulmuþ ve kulenin güçlendirilmesine yönelik proje hazýrlanmýþtý.

Cezayir makamlarýyla mutabýk kalýnarak çan kulesinin güçlendirilmiþ ve çanýn tokmaðý sökülerek kulede muhafaza edilmiþti.