TÝKA'ya devlet niþaný verildi
ABONE OL

TÝKA'dan yapýlan yazýlý açýklamaya göre, kurum, 2009'da Türkiye-Kamboçya Dostluk Yolu Projesi ile baþlayan kalkýnma iþbirliði faaliyetlerini, kamu idari altyapýlarýnýn geliþtirilmesi, eðitim, gýda güvenliði, tarým ve barýnma gibi birçok baþlýk altýnda sürdürdü, iki ülke arasýndaki iþbirliði alanlarýnýn geniþlemesine önemli katkýlar saðladý.

Kamboçya'nýn Kandal eyaletine baðlý Prasat yerleþim biriminde yürütülen projeyle her sene yaðýþ mevsiminde evleri zarar gören ailelere iklime dirençli konut hibe edildi. 2022'de ihtiyaç sahibi 20 ailenin, 2023'te yürütülen ikinci etapta ise 26 ailenin iklim þartlarýnýn olumsuz etkilerinden korunmalarý amacýyla adýmlar atýldý.

Yaklaþýk 300 kiþinin doðrudan yararlandýðý proje kapsamýnda Kamboçya Dýþiþleri ve Uluslararasý Kalkýnma Ýþbirliði ile ortak yürütülen proje çalýþmasýnýn tamamlanmasýnýn ardýndan yapýlan teslim törenine Sokhonn, Türkiye'nin Punom Pen Büyükelçisi Ülkü Kocaefe, TÝKA Baþkan Yardýmcýsý Yorulmaz ve Kamboçya'nýn çeþitli bakanlýklarýndan üst düzey yetkililer katýldý.

Sokhonn, bu projenin ülkeleri adýna çok önemli olduðunu belirterek, TÝKA'ya iþbirliðinden ötürü teþekkür etti. Türkiye'nin zor günler geçirmesine karþýn Kamboçya'da daha önce baþlattýðý projeyi tamamlamasýnýn çok anlamlý olduðunu ifade eden Sokhonn, projede emeði geçenlerin takdiri hak ettiðini belirtti.

YORULMAZ'A TÝKA ADINA "BÝRÝNCÝ DERECE (GRAND CROSS) DEVLET NÝÞANI"

Yorulmaz da baþarýyla gerçekleþtirilen bu önemli projenin ikili iliþkilere katký saðlamasýný umduðunu ifade etti.

Proje yararlanýcýlarýnýn yeni evlerinde mutlu bir hayat sürmelerini temenni eden Yorulmaz, TÝKA'nýn Kamboçya'nýn yaný sýra 120 ülkede 62 ofis aracýlýðýyla faaliyet gösterdiðini ve insan merkezli bir kalkýnma anlayýþýyla hareket ederek küresel çapta katma deðer ürettiðini bildirdi.

Törende, sembolik kurdele kesiminin ardýndan Sokhonn tarafýndan Yorulmaz'a TÝKA adýna "Birinci Derece (Grand Cross) Devlet Niþaný" verildi.

Takdim edilen niþan, Kamboçya Kralý tarafýndan Kamboçya Krallýðýna ve halkýna, ülkenin kalkýnmasýna katkýda bulunan yabancýlara veriliyor.

DC-CAM MERKEZÝNE ZÝYARET

TÝKA heyeti daha sonra 2022'de hayata geçirilen Cham Ýpek projesi kapsamýnda iþbirliði yapýlan DC-CAM merkezini ziyaret etti.

Heyete, merkezin devam eden projeleriyle ilgili bilgi verildi. DC-CAM Direktörü Youk Chhang, TÝKA'yý aðýrlamaktan duyduðu memnuniyeti ifade etti, DC-CAM'in Kamboçya için yürüttüðü tarih ve arþiv çalýþmalarýný anlattý.

TÝKA Baþkan Yardýmcýsý Yorulmaz, ülkedeki programý çerçevesinde Siem Reap'te bulunan Angkor Üniversitesini de ziyaret etti.

Yorulmaz, burada yaptýðý konuþmada, çeþitli ülkelerdeki üniversitelerle TÝKA arasýnda güzel iþbirliði örneklerinin olduðunu ve hayata geçirilen baþarýlý uygulamalarýn Kamboçya'da da gerçekleþtirilebileceðini düþündüðünü belirtti.

Angkor Üniversitesi Rektörü Doktor Gnel Rattha da Türkiye'nin kalkýnma alanýndaki tecrübelerinin sahaya aktarýlmasýna katký saðlamaktan mutluluk duyacaklarýný, özellikle bambu ayakkabý yapýmý ve tarýmsal ürünlerin pazara sunulmasý gibi gelir getirici alanlarda üçlü iþbirliði yapýlabileceðini düþündüklerini ifade etti.

TÝKA'YA DEVLET NÝÞANI BERATI

Yorulmaz ve beraberindeki heyet, Kamboçya Dýþiþleri ve Uluslararasý Ýþbirliði Bakan Yardýmcýsý, Daimi Devlet Sekreteri Ouch Borith ile de görüþtü.

Görüþmede, Kamboçya'nýn kalkýnmasýna saðladýðý katký dolayýsýyla TÝKA'ya teþekkür eden Borith, Türkiye'nin kalkýnma tecrübesine önem verdiklerini ve yakýndan takip ettiklerini belirtti.

Borith daha sonra Yorulmaz'a, Kral ve Baþbakan onayýyla tevdi edilen devlet niþaný beratý takdim etti.

"KAMBOÇYA, TÜRKÝYE'NÝN KALKINMA TECRÜBESÝNE ÖNEM VERÝYOR"

Heyet daha sonra Kýdemli Bakan Othsman Hassan tarafýndan Baþbakanlýk binasýnda kabul edildi.

Kamboçya'nýn kalkýnmasýna verilen katký dolayýsýyla TÝKA'ya teþekkür eden Hassan, eðitim, iletiþim, tarým ve hayvancýlýk gibi baþlýklarda uygulanan projelerin devam etmesini umduklarýný belirtti.

Heyetin ziyaretinden duyduðu memnuniyeti ifade eden Hassan, Türkiye'nin kalkýnma tecrübesine önem verdiklerini ve yakýndan takip ettiklerini vurguladý.

Yorulmaz da TÝKA olarak Kamboçya'nýn yüksek ekonomik potansiyelinin harekete geçirilmesine katký sunmaya devam edeceklerini belirtti.

YUNUS EMRE ENSTÝTÜSÜ'NE ZÝYARET

Yorulmaz, Punom Pen Kraliyet Üniversitesinde faaliyete baþlayan Yunus Emre Enstitüsünü de (YEE) ziyaret etti.

YEE'nin Türkçe derslerine baþlamasýnýn memnuniyet verici bir geliþme olduðunu belirten Yorulmaz, Türkçenin öðretildiði ülkeler arasýna Kamboçya'nýn da dahil olmasýnýn heyecan verici olduðunu kaydetti.

Kamboçya YEE Bölge Danýþmaný Macit Koç da YEE'nin ülkedeki faaliyetlerine iliþkin bilgi verdi.

Yorulmaz, Kamboçya'yý ziyaretlerinin ve yaptýklarý üst düzey görüþmelerin Türkiye ile Kamboçya arasýnda yeni iþbirliði imkanlarýna kapý aralayacaðýna inandýðýný ve programýnýn oldukça verimli geçtiðini belirterek, TÝKA projelerinin hayata geçirilmesinde her türlü desteði veren ve programý boyunca kendilerini yalnýz býrakmayan Büyükelçi Kocaefe ile Büyükelçilik çalýþanlarýna teþekkür etti.