Tobruk yönetiminin, Libya sularýna girecek Ýtalya donanmasýna ait gemilerin vurulmasý talimatý verdiði öne sürüldü
ABONE OL
Ýtalya, Türkiye ve Avrupa Birliði (AB) arasýnda imzalanan anlaþmanýn ardýndan göç akýnýnýn Libya-Ýtalya rotasýnda artýþ göstermesi üzerine  yeni adýmlar atmýþtý.
 
Ýtalya Baþbakaný Paolo Gentiloni, Trablus´taki Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Baþkanlýk Konseyi Baþkaný Fayiz el-Sarac´ýn kendilerinden, insan kaçakçýlarýyla mücadele kapsamýnda deniz gücü desteði istediðini açýklamýþtý.
 
Geçen hafta toplanan Bakanlar Kurulu da, UMH´ye baðlý Libya Sahil Güvenliði´ne destek amacýyla bu ülkeye asker gönderme kararý almýþtý.
 
Ýtalya parlamentosundan da buna onay vermesi üzerine Comandante Borsini adlý ilk savaþ gemisi dün Trablus deniz üssüne ulaþtý.
 
Ýtalya: Al Arabiya´nýn haberi Bu sadece bir propaganda 
 
Ancak Al Arabiya kanalý, ülkenin doðusunu kontrol altýnda tutan Tobruk yönetiminin desteklediði komutan Halife Hafter´in, Tobruk, Bingazi, Ra´s Lanuf ve Trablus´takiþ deniz üslerine, ülkenin karasularýna kendisinin izni olmadan giren tüm gemilerin vurulmasý emrini verdiðine iliþkin bir haber yayýnladý.  
 
Hafter´a baðlý güçlerin yaptýðý belirtilen yazýlý açýklamada, ticari gemilerin bunun dýþýnda tutulduðu da belirtildi.
 
AGI haber ajansýna açýklama yapan Ýtalya hükümet kaynaklarý ise, bu haberin "asýlsýz" ve "güvenilmez" olduðunu belirtti.
 
Al Arabiya´nýn haberinin, sadece bir propaganda olduðunu söyleyen kaynaklar, Hafter´e atfedilen bu açýklamalarýn, somut bir tehlike oluþturmadýðýný kaydetti.
 
Kaynaklar ayrýca, BM tarafýndna tanýnan Ttablus yönetiminin isteði üzerine orada görev almakta olduklarýný da ekledi.  
 
Ýtalya: Libya´nýn egemenliðini tehdit etmiyoruz
 
Tobruk yönetiminden daha önce yapýlan bir açýklamada, göçle mücadele bahanesiyle ülkelerinin egemenliðinin tehdit edilmekte olduðu iddia edilmiþti.
 
Roma yönetimi ise, Libya kýyýlarýna gönderecekleri gemilerin, ülkenin egemenliðini ihlal olmadýðýný savunuyor.
 
Libya´ya küçük ölçekli bir görev gücü göndereceklerini söyleyen Baþbakan Paolo Gentiloni, bu misyonlarýnýn, göçmenlerin önünün kýyýda kesilmesi bakýmýndan bir dönüm noktasý olabileceðini söylüyor.
 
"Bu misyonumuz, Libya´nýn istikrara kavuþturulmasý sürecinin bir parçasý" 
 
El Sarac´ýn kendilerinden talebinin ne azýný ne de fazlasýný yerine getirmekte olduklarýný dile getiren Gentiloni, bu askeri misyonlarýnýn, Libya´nýn istikrara kavuþmasýna giden yolun bir parçasý olduðunu da belirtiyor.
 
Gentiloni bu þekilde Libya'nýn, insan kaçakçýlarýna karþý inisiyatif alma ve kendi ulusal sýnýrlarýný koruma kapasitesinin arttýrýlacaðýný da savunuyor.
 
Libya´da 2011 yýlýnda Muammer Kaddafi´nin devrilmesiyle bir yönetim kaosu yaþanmaya baþlamýþtý.
 
Ülkede, Muhammed Süveyhli'nin baþkanlýðýný yürüttüðü Devlet Yüksek Konseyi, Trablus´ta Fayiz el-Sarac liderliðindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti ve baþkanlýðýný Akile Salih'in üstlendiði Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi olmak üzere 3 baþlý yönetim ortaya çýkmýþtý.
 
Halife Hafter yönetimindeki güçler, Tobruk tarafýndan destekleniyor.
 
Öte yandan Ýtalyan hükümet kaynaklarý, Libya´ya yönelik bu askeri misyonlarýnýn, Orta Akdeniz´de 2015´ten beri koordine ettikleri ve 160 bin metrekareyi kapsayan "Güvenli Deniz (Mare Sicuro)" operasyonuna ek olacaðýný belirtmiþti.
 
Görev yapacak asker sayýsýnýn 700 civarýnda olacaðý bildirilen bu misyonda, Ýtalya Donanmasý´na ait 5 gemi, 5 uçak ve helikopter ile 2 denizaltý ve çok sayýda Ýnsansýz Hava Aracý´nýn (ÝHA-drone) kullanýlacaðý da kaydedilmiþti.
 
Yýl baþýndan bu yana 94 bin 802 göçmen Ýtalya'ya ulaþýrken, 2 bin 200´den fazla göçmenin "umut yolculuðu" ise ölümle sonuçlandý.