Tokayev, Filistinlilerin tam teþekküllü devlet olma hakkýnýn saðlanmasý gerektiðini söyledi
ABONE OL

Tokayev, Belarus'un baþkenti Minsk'te düzenlenen Kolektif Güvenlik Antlaþmasý Örgütü'nün (KGAÖ) Devlet Baþkanlarý Konseyi'nde konuþtu.

Ortadoðu'daki durumun endiþe verici olduðuna iþaret eden Tokayev, "Çatýþmalar sonucunda sivil halk acý çekiyor ve aralarýnda çocuklarýn da bulunduðu çok sayýda masum insan ölüyor. Buna katlanmak mümkün deðil." dedi.

Tokayev, Gazze Þeridi çevresindeki olaylarýn dünya toplumunu en az iki kampa böldüðünü kaydederek, "Savaþ ateþi tüm ülkeleri ve kýtalarý yakmadan durmalýyýz." diye konuþtu.

Kazakistan'ýn Gazze'de çatýþmalara insani ara verilmesine iliþkin uzlaþýyý memnuniyetle karþýladýðýný aktaran Tokayev, "Artýk Birleþmiþ Milletlerin himayesinde Filistinlilerin 'iki halk için iki devlet' formülünde tam teþekküllü bir devlet yaratma hakkýnýn saðlanmasý gerekiyor." ifadesini kullandý.

Tokayev ayrýca Afganistan'daki zor duruma dikkati çekerek uluslararasý topluma Afgan halkýna yardým saðlamaya devam etme çaðrýsý yaptý.

KGAÖ'nün, tüm üye devletlerin ulusal çýkarlarý dikkate alýnarak ilerici ve dengeli geliþimi desteklediðini kaydeden Tokayev, Avrasya kýtasýnda ve KGAÖ bölgesinin çevresinde durumun gergin olduðuna dikkati çekti.

1 Ocak 2024 tarihinden itibaren KGAÖ dönem baþkanlýðýnýn Kazakistan'a geçeceði bilgisini paylaþan Tokayev, bu kapsamda bir dizi önerilerde bulundu.

Tokayev, dönem baþkanlýklarý sýrasýnda KGAÖ'nun güvenlik alanýnda ilgili ülkeler ve uluslararasý kuruluþlarla iþbirliðine öncelik vereceklerini bildirdi.