Trump May’i değil Johnson’ı istiyor
ABONE OL

NATO Zirvesi’nde üye ülkeleri “İttifaktan çıkarım” tehdidiyle savunma harcamalarını yükseltmeye zorlayan ABD Başkanı Donald Trump, sonraki durağı olan Londra’da İngiltere Başbakanı Theresa May’i yerden yere vurdu. May’in Avrupa Birliği’nden (AB)  çıkış (Brexit) planını etkisiz bulan Trump, “Eğer böyle bir anlaşmaya varırlarsa, bizim muhatabımız İngiltere değil, AB olacak. Bu da muhtemelen İngiltere’nin ABD ile yapabileceği herhangi bir ticaret anlaşmasını öldürecek” dedi.

‘BENİ DİNLEMEDİ’

İngiliz The Sun gazetesine mülakat veren Trump, May’in Brexit müzakerelerine ilişkin açıkladığı yeni yaklaşımı eleştirerek, “Ben müzakereyi çok daha farklı yapardım. Ancak benimle aynı görüşte değil ve dinlemedi. Farklı bir yol izledi. Tam tersini yaptı. Olabilir. En iyi bildiği yoldan müzakere etmeli. Fakat şu an olup bitenler çok kötü” ifadelerini kullandı.

JOHNSON’A ÖVGÜ

Başbakan’ın Brexit müzakerelerinde izlediği yolun referandumdan çıkanla bir olmadığını aktaran Trump,  yol haritasına karşı çıkarak hafta başında Dışişleri Bakanlığı’ndan istifa eden Boris Johnson’ı övdü. ABD Başkanı, “Çok yetenekli biri. Büyük saygı duyuyorum. Bence harika bir başbakan olurdu” ifadesini kullandı. Johnson’ın da kendisiyle ilgili güzel sözler kullandığını bildiğini aktaran Trump, “İstifasına çok üzüldüm. Ümit ederim bir noktada hükümete döner” diye konuştu. Göreve geldiğinden beri göçmen karşıtı tavrıyla bilinen Trump, Londra Belediye Başkanı Sadık Han’la da bir tartışma çıkardı.

HAN’LA POLEMİK

 ABD Başkanı The Sun’la söyleşisinde Han için “Bence terörizm konusunda çok kötü bir iş çıkardı” dedi ve Londra’ya göçmenlerle çok fazla suç geldiğini savundu. Söyleşinin yayımlanmasının ardından BBC Radyosu’nda bir programa katılan Han ise Trump’ın sözlerini ‘mantık dışı’ olarak nitelendirdi.

ANINDA ÇARK ETTİ

Öte yandan, Trump dün öğleden sonra Theresa May ile düzenlediği ortak basın toplantısında geri adım attı. İngiltere ile serbest ticaret anlaşmasına yeşil ışık yakan ABD Başkanı, sabah yayımlanan röportajı da yalanlayarak mülakatta May’i eleştirmediğini ifade etti.

Churchill’in sözüyle karşılandı

 

İngiltere Başbakanı Theresa May, ABD Başkanı Donald Trump’ı önceki gün Blenheim Sarayı’nda karşıladığı esnada, Winston Churchill’in “ABD’nin bizim tarafımızda olması bence en büyük neşe kaynağı” sözünü kullandı. May ayrıca Trump’a hitaben, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışı sonrasında Washington ile serbest ticaret anlaşması yapılması çağrısında bulunarak, “Şimdi, tüm halkımızın yararına, daha ferah bir gelecek inşa etmek için birlikte çalışalım” dedi.

Bebek balondan helikopterle kaçtı

ABD Başkanı Donald Trump, 4 günlük ziyaret için geldiği İngiltere’de protestolarla karşılandı. Başkent Londra’daki gösterilerde3 Belediye Başkanı Sadik Han’ın izniyle Trump’a benzeyen dev bir balon uçurulurken, ABD Başkanı gösterilerden uzak kalmak için İngiltere içindeki seyahatlerinde askeri helikopter kullandı. Protestolar nedeniyle olağanüstü önlemler alan İngiliz polis teşkilatı Scotland Yard, ziyaret süresince 4 binden fazla polisi görevlendirirken, bazı kentlerdeki izinleri de askıya aldı.