Netanyahu ile görüþen Trump: Biden yönetimi Ýsrail için hiçbir þey yapmadý
ABONE OL

Eski ABD Baþkaný ve Cumhuriyetçilerin baþkan adayý Trump, Florida'da bulunan evinde Ýsrail Baþbakaný Netanyahu ile eþi Sara Netanyahu'yu konuk etti.

Görüþmeye giderken bina giriþinde el sýkýþan Trump ile Netanyahu, gülümseyerek kameralara samimi pozlar verdi.

Basýna kapalý gerçekleþtirilen görüþmede, Orta Doðu ve Gazze'deki son durum ile ABD-Ýsrail iliþkilerinin kapsamlý þekilde ele alýndýðý bildirildi.

Daha sonra Amerikan medyasýna yansýyan görüntülere göre, görüþmeden önce salonda bulunan basýn mensuplarýnýn bazý sorularýný yanýtlayan Trump, kendisinin Ýsrail'in en önemli dostlarýndan biri olduðunu belirterek, Biden yönetimine yüklendi.

HARRÝS'E TEPKÝ

ABD Baþkan Yardýmcýsý Kamala Harris'in dün Netanyahu ile görüþmesinden sonra söylediklerini eleþtiren Trump, "Onun sözleri saygýsýzcaydý ve kibar deðildi. Bir Yahudi ona (Harris'e) nasýl oy verir bilmiyorum ama onlara kalmýþ ancak kendisi, Ýsrail'e karþý gerçekten saygýsýzdý." dedi.

Kendi baþkanlýðý döneminde Ýsrail için güçlü adýmlar attýðýný ifade eden Trump, "Ben Ýsrail'e karþý çok iyiydim, önceki tüm baþkanlardan daha iyiydim. Golan Tepeleri ve Kudüs'ü baþkent kabul etme konusunda çok þey yaptýk. Kudüs'te büyükelçiliðimizi inþa ettik. Ve tabii Ýran'la nükleer anlaþma. Maalesef Biden yönetimi ise hiçbir þey yapmadý." þeklinde konuþtu.

ÝRAN ÜZERÝNDEN BÝDEN'A YÜKLENDÝ

Ýran'la nükleer anlaþmayý iptal ederek Ýsrail için en büyük iyiliði yaptýklarýný savunan Trump, Biden yönetiminin bu konuda da bir þey yapmadýðýný söyledi.

Trump ayrýca, Demokratlarýn baþkan adayý konumuna gelen Harris'in Orta Doðu ile ilgili konularda Biden'dan daha kötü olduðunu belirtti.

3. DÜNYA SAVAÞI UYARISI

Seçimi kazanamamasý halinde Orta Doðu'da büyük savaþlarýn süreceðini ve belki de 3. Dünya Savaþý'nýn yaþanabileceðini savunan Trump, "2. Dünya Savaþý'ndan bu yana 3. Dünya Savaþý'na en yakýn olunduðu bir yerdeyiz. Hiç bu kadar yakýn olmamýþtýnýz çünkü ülkemizi yetersiz insanlar yönetiyor." yorumunu yaptý.

Netanyahu ise Gazze'de ateþkesin yakýn olup olmadýðýna iliþkin, "Umarým öyledir, bakalým zaman gösterecek. Biz olsun isteriz ve üzerinde çalýþýyoruz." dedi.

Netanyahu ayrýca, Roma'da yapýlacak müzakerelere Ýsrailli bir heyetin hafta baþýnda katýlmasýný beklediðini de sözlerine ekledi.

Netanyahu ile dün Beyaz Saray'da ayrý ayrý görüþen ABD Baþkaný Biden ile Baþkan Yardýmcýsý Harris, Ýsrail Baþbakaný'na "Gazze'de ateþkesin bir an önce saðlanmasý" hususunda görüþlerini dile getirmiþti.

Son olarak 2020 yýlýnda Trump'ýn baþkanlýðý devam ederken Abraham Anlaþmalarý'nýn imza töreninde görüþen Trump ile Netanyahu arasýnda zaman zaman anlaþmazlýklar olduðu iddialarý kamuoyuna yansýmýþtý.

2020'deki baþkanlýk seçimini kazanmasýnýn ardýndan Demokrat Biden'ý seçim baþarýsý dolayýsýyla tebrik eden Netanyahu'ya Trump'tan tepki gelmiþti.